"Ъ": ДКЦПФР проводить чистку ліцензіатів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ДКЦПФР проводить чистку ліцензіатів

Фондовий ринок
455
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) скористалася своїм правом анулювати ліцензії у зв'язку з нездійсненням ліцензійного виду діяльності протягом року. На минулому тижні регулятор повідомив, що наказами від 15 вересня анулювано 58 ліцензій на здійснення андеррайтингу. Всі ці компанії не здійснювали заявлену в ліцензії діяльність в 2009 році і I кварталі 2010 року. У ДКЦПФР не змогли повідомити, скільки компаній мали ліцензії на андеррайтинг (розміщення цінних паперів). Зазвичай вони отримували її одночасно з правом торгувати цінними паперами. Зараз на ринку працюють 755 торговців - ліцензії могли втратити 8% з них. Це вже другий випадок масового відкликання ліцензій ДКЦПФР - в липні ліцензій на управління цінними паперами було позбавлено 18 торговців.
Член ДКЦПФР Володимир Петренко повідомив, що компанії, в яких відібрали ліцензії, не здійснювали андеррайтинг більше півтора років. "Після отримання звіту ліцензіата ми запрошуємо документи, і якщо підтверджується, що він не веде діяльність, то на підставі цієї інформації анулюється ліцензія", - розповів пан Петренко. У цьому списку значаться ТОВ "БГ Капітал", ТОВ "Фенікс-капітал", ТОВ "Парекс Інвестментс Україна", АТ "ДІК 'Проспект Інвестментс'" і ТОВ "ОК-2". У одному з товариств розповіли, що не отримували повідомлень від ДКЦПФР і вивчають можливість подачі позову до суду.
"В цей період ми заробляли гроші на інших операціях, - пояснив генеральний директор ДІК 'Фенікс-капітал' Дмитро Гавриленко.- Ми плануємо знову отримати ліцензію, оскільки даний вид послуг має шанси на існування, і їх реалізація можлива в майбутньому". Вартість ліцензії складає 2 тис. грн., термін отримання - 30 днів.
В асоціації "Українські фондові торговці" (АУФТ) пропонують позбавити регулятора права анулювати ліцензії на підставі їх невикористання. "Всі розуміють, якими були останні два роки - розміщенням паперів у великих обсягах ринок не займався. Тому позбавляти таку кількість торговців ліцензій недоцільно", - упевнений член ради АУФТ Олег Швець. За його словами, асоціація просила ДКЦПФР попередити АУФТ, як організацію, яка саморегулюється на ринку торговців цінними паперами, про підготовлюване застосування до компаній санкцій, проте цього зроблено не було.
Участники ринку зазначають, що серед 58 компаній, позбавлених ліцензій, немає жодного банку (є найактивнішими андеррайтерами випусків облігацій). За словами глави ІГ "ТАСК" Сергія Бродовича, на ринку складається така ситуація, що незабаром послуги андеррайтингу надаватимуть лише банки і великі інвесткомпанії.
"Вони можуть в усній формі пропонувати емітентам, аби частину випуску цінних паперів андеррайтер викуповував на себе. І дрібним гравцям проблематично скласти їм конкуренцію", - говорить пан Бродович. Відмовитися від андеррайтингової діяльності невеликі компанії змусять і зміни в законодавстві, прийняті в липні. Мінімальний статутний капітал торговця цінними паперами з липня 2011 року повинен скласти 1 млн грн., тоді як при андеррайтингової діяльності - 7 млн грн. (зараз 600 тис. грн.).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас