68% жителів Естонії бояться зростання цін, пов'язаного із переходом на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

68% жителів Естонії бояться зростання цін, пов'язаного із переходом на євро

Казна та Політика
186
За даними моніторингу на тему євро, проведеного у вересні на замовлення Держканцелярії і Міністерства фінансів, 85% жителів Естонії вважають себе добре або досить обізнаними в питаннях, пов'язаних з переходом на євро. 68% опитаних при цьому побоюються зростання цін, викликаного переходом.
Порівняно з підсумками аналогічного липневого дослідження самооцінка інформованості впала на 4%.
За оцінками керівника дослідження Калева Петті, це падіння статистично незначне - воно може бути пов'язане з тим, що актуальність теми дещо зменшилася в порівнянні з часом, що пройшов відразу за винесенням остаточної ухвали про приєднання до єврозони.
За останнім моніторингом, 74% респондентів знають курс, за яким відбудеться перехід на євро, точно або приблизно. 86% опитаних знають про існування двотижневого періоду паралельного використання двох валют. 84% інформовані про те, що кількість крон, які можна обміняти на євро, не обмежена.
Про те, що протягом місяця до і місяця після переходу банки обмінюватимуть гроші за офіційним курсом без плати за послугу, знають 80% учасників опитування.
Про необхідність додаткової інформації заявили 23% респондентів. Більшість хоче додаткової інформації із практичних питань переходу і обміну грошей, а також із теми впливу переходу на ціни, зарплати і рівень життя. Більше середнього зацікавлені в додатковій інформації представники наймолодшої вікової групи і неестонці.
Основними інфоканалами як і раніше є телебачення і друкарські видання.
У вересневому дослідженні побоювання відносно загального зростання цін дещо зменшилися в порівнянні з попереднім місяцем. У липні зростання цін побоювалися 74%, у вересні - 68%.
Перехід на євро у вересні підтримав 51% респондентів, проти було 43%. У липні відповідні показники складали 52% і 44%.
Опитування було проведене по телефону з 3 по 10 вересня. Наступний моніторинг на тему євро відбудеться в жовтні.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас