Молочники готові до дорогих позик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молочники готові до дорогих позик

Фондовий ринок
594
Експерти не вважають вигідними параметри облігацій для самого підприємства, але впевнені, що компанія зможе обслуговувати борг.
Відкрите розміщення іменних процентних незабезпечених облігацій під 26% річних почнеться з 1 жовтня. За повідомленням заводу, кошти залучаються з метою технічної модернізації і збільшення обсягів переробки молочної сировини з відповідним збільшенням обсягів виробництва молочної продукції.
Експерти високо оцінюють шанси успішного розміщення облігацій і обслуговування боргу. Вони відзначають хороші позиції галузі, в якій працює підприємство, адже молочники мають стабільний збут і потенціал зростання. "На сьогодні молочна галузь є однією з найцікавіших в Україні, оскільки споживання молочних продуктів на душу населення у декілька разів нижче, ніж в країнах Східної Європи", - відзначає Максим Нефьодов, директор інвестиційно-банківського департаменту інвестиційної компанії Dragon Capital.
"В цілому ринок молока і молочних продуктів стабілізувався останніми роками, а ціни демонструють стабільне зростання", - коментує аналітик інвестиційної групи "Сократ" Іван Панін. Він відзначає, що, за прогнозами, до 2015 р. виробництво молока збільшиться до 14 млн. т (в середньому на 3% в рік).
Виручка підприємств молочної галузі зростатиме за рахунок подальшого підвищення цін на молочні продукти, що пов'язане як з дефіцитом сировини, так і з можливою зміною механізму надання держдотацій виробникам м'яса і молока. Останній чинник, як відзначає Панін, може призвести до зростання цін на молоко і м'ясо в поточному році в межах 10-15%, а якщо врахувати і зростання цін на зернових і комбікорми, то це буде 15-25%.
За останній рік "Молочному альянсу", до якого входить підприємство Яготинський маслозавод, вдалося не лише утримати свої ринкові позиції, але навіть декілька їх поліпшити. За даними "Сократа", в продажах сиру на вітчизняному ринку компанія займає частку 14%, у виробництві вершкового масла - близько 6%. Левову частку виручки компанії забезпечує експорт продукції, переважно на російський ринок, де молочні товари коштують на 15-20% дорожче, ніж в Україні.
"В порівнянні з іншими підприємствами галузі Яготинський маслозавод має непогані результати. Компанія стабільно показує чистий прибуток, а виручка зростає швидкими темпами, починаючи з 2009 р. За першу половину 2010 р. вона зросла на 72%, до 200 млн. грн.",- говорить аналітик компанії Eavex Capital Андрій Патіота.
Вихід Яготинського маслозаводу на ринок облігацій є не першим: в кінці 2007 р. були випущені трирічні бонди з купоном 32%, погашення мало відбутися у вересні, згідно з даними компанії. "Кредитна історія додає довіри до емітента, незважаючи на те, що акції підприємства не торгуються", - сказав Патіота. Він вважає, що нинішня ставка 26% є певним прогресом в порівнянні з попереднім випуском, хоча і могла бути трохи нижчою в нинішніх умовах.
"Висока процентна ставка, судячи з усього, говорить про те, що підприємству терміново потрібні гроші. Але ставка приваблива, і вона повинна компенсувати ризики інвесторів", - вважає аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Руслан Патлавський.
Аналітики вважають, що виплати по облігаціях з'їдатимуть значну частину прибутку компанії. "Випуск облігацій збільшить процентний борг компанії в 10 разів. Це сильно підвищує ризики фінансової стабільності. Але, враховуючи хорошу динаміку розвитку галузі і високу ринкову частку підприємства, можна чекати, що компанія зможе обслуговувати борг", - говорить Іван Панін. Економити компанія намагається на самостійному розміщенні облігацій, без послуг посередників. Щоправда, на думку Нефьодова, боргове навантаження заводу потрібно розглядати в рамках групи, тобто враховувати її консолідовану звітність.
Більшість аналітиків вважають, що на облігації Яготинського маслозаводу буде попит. "Зараз ринок розігрітий ПДВ-облігаціями, тому цілком імовірно, що корпоративні позичальники теж зможуть розміститися", - говорить Нефьодов. Іван Панін вважає банки ймовірними покупцями паперів маслозаводу.
Але існує також думка, що випуск є технічним. "Часто замість того, щоб, наприклад, заводити в країну іноземний кредит, легко випустити облігації, які забере на себе кредитор, - не буде мороки з валютою", - вважає один з експертів. В такому разі весь випуск піде в одні руки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас