Недоторкані природні ресурси виводять Монголію з тіні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недоторкані природні ресурси виводять Монголію з тіні

Казна та Політика
690
У початок нового тисячоріччя Монголія ввійшла як одна із найбідніших країн світу. Але, з відкриттям мідного-золотоих копалень Oyu Tolgoi (OT) усе змінилося, пише Japan Times.
Цей проект уже забезпечив зростання економіки країни у 1/5 рази, при цьому розвиток продовжитися протягом наступних трьох років. В 2013 році, коли шахта запрацює, економіка країни "вибухне", говориться в матеріалі.
Монголія - чаша недоторканих природних ресурсів. Шахта OT, розташована в південній монгольській пустелі, неподалік від китайського кордону, була виявлена ще 10 років тому, але каталізатором її відкриття для уряду стала глобальна економічна криза. Тепер частки в шахті мають канадці, британці та австралійці.
Іноземним партнерам належить 66% шахти, все інше - монгольському уряду. Цього року партнери інвестують приблизно $750 тис. у будівництво фабрики та установку необхідного оюладнання.
Перший фунт міді повинен бути зроблений в 2013 році, до цього часу в шахту інвестують уже $3 млн на рік. Це значна сума для Монголії - навіть цього року приплив валюти в Монголію значно вищий, ніж у минулому.
Зростання грошового потоку в країну вже відчувається на фінансових ринках, де національна валюта країни, тугрик, все більше зміцнюється щодо долара. Гроші в Монголію будуть прибувати й далі, тому уряд має нову проблему: як використати кошти, які з'явилися в скарбниці.
Але реальний бум, на думку автора, настане наприкінці 2012 року, коли шахта запрацює на повну силу. Рудник OT повинен отримувати прибуток приблизно в $3 млрд на рік (за нинішніми цінами), що саме по собі збільшить обсяг економіки в півтора рази. Уряд прогнозує зростання ВВП на 8,2% і на 7,5% протягом наступних двох років, а в 2013 році - на 20,8 %. Наступні роки зростання ВВП закріпиться на рівні близько 14% на рік.
Oyu Tolgoi не єдиний проект гірської промисловості країни. Великі запаси міді, золота, металів і вугілля залишилися не доторканими, тому що в радянську еру Росія виробляла все, що їй було потрібно, у тому числі й для експорту, на своїй території. Єдине виключення - це мідний рудник Erdenet, побудованим росіянами в 1975, де найбільші запаси мідної руди в Азії. Саме він був головним джерелом отримання твердої валюти в Монголії останні 40 років.
Монголія стала усе швидше розвивати свою гірську промисловість, переводить її на комерційну основу. Особлива увага приділяється вугіллю, що повинен стати сильним ресурсом для розвитку економіки. В 2009 році було видобуто 7 тис. тонн вугілля, але це число зросте в 10 разів уже в найближчі роки.
Вугілля буде важливим експортним товаром, тому що Китай "вимагає" вугілля. Близько 80% всіх енергетичних станцій КНР працюють на вугіллі.
"Мільярди доларів будуть литися в Монголію в найближчі роки. Почнеться розвиток банківської сфери, ринків нерухомості, загалом, йде підйом економіки", говорить Генхуяг Хутегт, економічний радник уряду Монголії. "Найбільші проблеми, з якими ми зіштовхнемося, це створення інфраструктури, крім того, ми повинні зрозуміти, як поводитися з такими грішми. Але це, зізнаюся, приємна турбота", підклеслив він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас