МінАПК відверне голод — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МінАПК відверне голод

Аграрний ринок
436
Аналітики вважають, що ввезення таких великих обсягів дещо стримає галопуюче зростання цін в Україні, але не зупинить подальшого подорожчання молочних продуктів. Молочна криза в самому розпалі, а МінАПК лише зараз дійшло до висновку, що Україну треба рятувати від молочного голоду.
"Сьогодні є пропозиції підприємців, відбулися переговори з Європейською бізнес-асоціацією про можливість імпорту сухого молока і масла вершкового", - сказав заступник міністра МінАПК Сергій Мельник. Чиновник вважає, що недолік молочних продуктів допоможуть Україні компенсувати Білорусь або Польща, але гравці ринку і експерти не упевнені в реалізації цього плану. Річ у тім, що обсяги, які наведені Мельником, досить великі, аби встигнути зробити інтервенцію до кінця року. "Швидше за все Білорусь експортуватиме свою продукцію до Росії, оскільки це більш платоспроможний ринок і ще дефіцитніший, ніж Україна, внаслідок спеки", - вважає президент Української молочної асоціації Андрій Дикун.
Нагадаємо, Росія і Білорусь полягають в єдиному Митному союзі, що полегшує торгівельні операції між цими країнами і ускладнює експорт за його рамки. Крім того, практика показує, що посилення дефіциту того ж цукру в Росії призводило до зменшення постачань цього продукту до України.
Проте ініціатива щодо імпорту молочних продуктів пішла б на користь як покупцям, так і переробникам молока. Останні, судячи зі статистики закупівель, не квапилися запасатися сировиною за кордоном в першому півріччі. Причина - неконкурентні ціни білоруських постачальників. У результаті обсяги закупівель сухого молока і масла в цьому періоді ледве перевищили 24% і 15% - відповідно - порівняно з минулим роком. В той же час зростання обсягів виробництва цих продуктів в Україні не перевищило 3%. У результаті влітку 2010 р. назрів досить істотний дефіцит молока всередині країни.
Його не важко порахувати ні переробникам, ні виробникам, і навіть аналітикам. Зате в першому півріччі переробники зуміли наростити експорт масла. За даними Держкомстату, він збільшився удвічі - до 0,8 тис. т. В результаті ситуація на внутрішньому ринку загострилася. Серпень ознаменувався зростанням цін на молоко, який побив всі рекорди і перевищив всі чекання експертів ринку. Він склав 20% (проти 5% очікуваних). У вересні максимальна закупівельна вартість молока у великів виробників і приватних господарств склала 4,7 грн., що перевищило інфляцію минулого року.
Особливо критичним є те, що цієї вартості молока аналітики чекали лише до кінця року. Тепер, судячи з усього, ринок стає все менш передбаченим в плані зростання цін. І навіть такий істотний імпорт, якщо він буде здійснений, не зможе вплинути на грядуще зростання цін як на молоко, так і на готову продукцію, вважають експерти.
"Є, звичайно, думка про те, що закупівельна ціна молока до кінця року зросте до 7-8 грн. за 1 л, але я вважаю, що вона не перевищить 5-6 грн. за 1 л", - прогнозує Дикун.
Адже, по суті, виробники і переробники виявилися заручниками ситуації, коли зростання цін на продукцію призводить до істотного зниження попиту, чому вони дуже не раді. Особливої шкоди, вважає Андрій Дикун, завдають в цьому випадку торгівельні мережі, націнка на продукцію яких перевищує заробітки виробників і переробників, що загострює конфлікт між цими напрямами бізнесу.
"Виробник і переробник мають по 25% доходу, а торговці - 50%. Так не повинно бути, і держава повинна усунути цей перекіс. Або ми вимушені будемо визнати свою галузь неконкурентоздатною і перейти на споживання імпортних молочних продуктів", - вважає президент Української молочної асоціації.
В той же час аналітики дещо заспокоюють учасників ринку. "Якщо імпорт, позначений керівництвом МінАПК, буде здійснений, є надія, що це дозволить понизити темпи зростання цін на готові молочні продукти", - вважає експерт з аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Інна Ільєнко. Інтервенція дозволить сповільнити щомісячне зростання цін до 5% (зараз він перевищує 5%), говорить експерт. Це дасть ринку надію на те, що до кінця року він не відчуватиме великих цінових перекосів і істотного зниження споживання продукції.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас