В чому копити капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В чому копити капітал

Валюта
8627
Долар знову дорожчає
За першу половину вересня євро підскочив у ціні майже на 8%. Долар теж не відставав. У результаті курс європейської валюти зріс до 10,5 грн. і відновив 7-місячний максимум, а "американець" подорожчав до 7,92 грн., досягнувши рекордного значення за останні 3 місяці. У результаті курс гривні впав до мінімальних з початку цього року значень.
В нашій редакції знову почалися дзвінки. Багато читачів тут же пригадали жахи дворічної давності, коли курси долара і євро за декілька місяців підскочили більш ніж на 40%. Що ж відбувається зараз? Чи варто знову міняти свої кровні на заморські грошові знаки?
Гривні останнім часом сильно дістається. - По-перше, це можна пояснити тим, що останнім часом сильно зріс імпорт - більш ніж на 60% за рік. Валюту скуповують ті компанії, які купують товари за кордоном. А по-друге, восени підприємства і банки традиційно платять по боргах перед іноземними кредиторами. Для цього їм теж потрібна додаткова валюта, яку вони і купують на відкритому ринку.
Яка чаша терезів виявиться важчою, сказати поки складно. На думку експертів, останні зміни котирувань не пов'язані з фундаментальними чинниками. Тим більше що НБУ жорстко контролює ситуацію з курсом нашої валюти і не допустить дуже серйозних коливань. Принаймні, без дійсно вагомих причин, пов'язаних з погіршенням економічної ситуації.
Як же врятувати свої заощадження?
Експерти пропонують перевірений роками спосіб. Найкраще не намагатися спекулювати на змінах валютних курсів, а розподілити всі свої накопичення між різними валютами. Найбільш поширені в Україні вклади в гривнях, доларах і євро.
Якщо валюти дорожчають або дешевшають в межах 1 - 2 гривні, то непокоїтися не варто, - говорить Сергій Макаров, незалежний фінансовий радник. - Більше втратиш на комісіях при перекладанні грошей з однієї валюти в іншу.
Стандартна порада - зберігати гроші в трьох основних валютах. Але враховуючи той факт, що ми живемо в Україні, то 50% заощаджень варто тримати дома, а то в банку їх можуть заморозити, як це було в Надра банку.
При цьому розміщувати в різних валютах варто лише родинний резервний фонд. Якщо ж ви складаєте на певну мету (машина, квартира, турпутівка), то гроші потрібно відкладати саме в тій валюті, в якій потім здійснюватимете ці витрати.
Наприклад, якщо відкладати кошти на машину, яка виробляється в ЄС, то треба зберігати гроші в євро. Хочете відправити дитину на стажування в Штати - в доларах.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас