Як українцю заробити на Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українцю заробити на Євро-2012

Казна та Політика
4583
Підприємці вже сьогодні поступово готуються зустріти гостей - уболівальників, яких під час чемпіонату Європи з футболу в нашій країні очікується більше двох мільйонів. Що потрібно у нас інтуристу, крім власне матчів улюблених команд? Підкріпитися, відпочити і щось забрати на пам'ять. А що потрібно українцю? Не прогавити момент і заробити.
Вулична їжа
"Мій досвід підказує, що всі туристи з Європи поводяться дуже схоже, звідки б вони не були, і потреби у них схожі, - говорить гендиректор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова. - Перше - харчування. Тут туристи діляться на дві категорії: одні захочуть спробувати нашу місцеву їжу: борщ, вареники, млинці і т. д., інші віддадуть перевагу традиційним у себе на батьківщині закладам, наприклад, піцерії, паби, суші-бари.
Звичайно ж, в період Євро не залишаться в програші і ті, й інші заклади, але переважно ті, що знаходяться в центрі міста та біля стадіону. Особливість у тому, що їм треба потурбуватися про пакування їжі на винос, як це прийнято у світі. Звичайно, для німця чи англійця ціни у нас дуже низькі, тому він краще піде у кафе, але напевно буде купа вболівальників із СНД, які згодні на куплений по дорозі хот-дог або пиріжок і бокал пива.
Тим більше що це і дешевше, і швидше, ніж вистоювати чергу в кафе, яких сьогодні в центрі і на прістадіонній території явно недостатньо для напливу туристів в будь-якому з міст, що приймають Євро-2012. А отже, знадобляться тимчасові точки продажу - як стаціонарні, так і пересувні, які торгують чаєм-кавою-пивом на розлив і фаст-їжею, в тому числі нашою національною".
Сувеніри
Щоб торгувати самому, потрібно оформитися як "єдиноподатник". Товар для продажу легко знайти ... на блошиних ринках, адже експерти говорять, що попит у фанатів буде не тільки на сувеніри з національною та футбольною символікою, але і на речі радянської епохи. З руками відірвуть статуетки Леніна, бюсти Дзержинського, фарфор, тарілки, підстаканники, прес-пап'є, ручні кавомолки, радянські монети, значки, погони... Продадуться навіть начебто непотрібні речі: бухгалтерські рахунки, арифмометри, калькулятори перших випусків, пір'яні ручки з чорнильницями, грамплатівки, транзисторні приймачі, старі телефонні апарати, причому чим старше, тим краще.
Підприємці, що торгують сувенірами, цей совковий антикваріат можуть вже сьогодні недорого закупити про запас на "блошиних розкладках" - в Києві це Пташиний ринок або сквер біля метро "Нивки", а через два роки отримати хороший прибуток. З національною символікою потрібно бути перебірливими: підуть не примітивні тарілки з тризубом або козаком в шароварах, яких і зараз повно, а стилізовані під старовину рушники, вишиванки, намиста, сережки, можливо, ті ж шаровари, але зшиті з хорошої тканини, із вишитим поясом, і навіть повний український національний костюм.
Не забуваємо і про те, на яку подію приїхали люди. Табу - лише на використання символу Євро-2012: за це треба платити. Зате за зображення футбольного м'яча - ти нікому нічого не винен. Так що можна легко зробити, наприклад, "футбольні запальнички" із забарвленням під м'яч і написом "Україна-Польща" та "Євро-2012" англійською - з обох боків.
Турфірми і гіди
Турагенства, що спеціалізуються на поїздках по Україні, активно готуються до Євро-2012. "Всі будуть робити приблизно одне й те саме. Наприклад, тури по чотирьох містах, де проходитимуть матчі єврокубка. Найбільше грошей зароблять ті, хто буде брати якісним обслуговуванням, уважним персоналом і т. ін. Обов'язково потрібно буде вкласти гроші в рекламу, без неї розраховувати на якісь гроші складно ", - розповів директор турагентства "Анга Тревел" Ігор Остроушенко.
"У нас багато планів на Євро. Поки працюємо над оновленим туром для іноземців по Львову і області під чемпіонат. З цінами не визначилися - кожен рік все змінюється", - розповіла менеджер львівського туроператора "Міст-тур" Наталя Онищук. Тур вихідного дня по Львову зараз коштує від 430 грн. з проживанням в готелі "дві зірки", 450 грн. - "Три зірки". Тур по замках Львівщини - 350 грн. на людину, група - 10 осіб. Оператори кажуть, що до початку 2011 року у них вже будуть складені чіткі тури з цінами, адже потім потрібно буде рекламувати їх, закликаючи заздалегідь туристів. Пріоритет - туризм з українським колоритом: гуцульські хати під Львовом, тур "По київських шинках-ресторанах". Переважно це поїздки одного дня, а не багатоденні.
Гіди. До Євро-2012 готуються і столичні екскурсоводи. "На великі бариші ми не розраховуємо. Справа в тому, що вболівальники, з мого досвіду, зазвичай курсують між стадіоном, найближчим пабом і веселою нічліжкою. Вони цікавляться дешевим спиртним, і дуже мало - екскурсіями та культурою. Але близько 5% прийдуть до нас . Ми вже реорганізуємо сайт, додаємо англомовні розділи, - розповів творець сайту "Цікавий Київ" Арсеній Фінберг. - До 2012 року буде розділ, присвячений Євро-2012. продумуємо маршрут по місцях, пов'язаних з історією футболу в Україні, екстремальний тур "drastic way "(перекладається як "крута або енергійна дорога"). Наші екскурсоводи говорять майже на будь-якій з європейських мов. Вартість - приблизно 20-30 євро з людини, екскурсія - 3 години".
Велопрокат
У європейців дуже популярно використовувати для пересування по місту і передмістю велосипеди. Так що власники українських веломагазинів дуже розраховують на чемпіонат. "Євро-2012 припаде саме на велосезон (це весна-літо). Серед наших клієнтів дуже багато іноземців, європейців та росіян. Зазвичай вони беруть велосипед на вихідні дні (доба вихідного дня - 80 грн). Звичайно, одним прокатом не проживеш, наш основний дохід - це продаж нових велосипедів. Але з припливом уболівальників це буде непогана підмога. Планую до 2012 року розширити свій сайт, перевести його англійською, докупити десяток-другий велосипедів, можливо, навіть відкриємо ще одну торговельну точку ", - розповів власник веломагазину Yourbike Зіновій Пташник.
Він також розповів, що не тільки здає на прокат велосипеди, а ще й допомагає спланувати маршрут для поїздки. "По Києву, звичайно, кататися незручно (гориста місцевість, немає велодоріжок навіть на основних автотрасах). Але навколо Києва величезна кількість прекрасних місць, куди можна доїхати за 1,5-2 години: Десна, Голосієво, Пуща-Водиця, Макаров, Київське море. Місць дуже багато. Причому кататися доведеться 3-4 години, решту часу можна купатися, засмагати, ловити рибу ".
У цьому бізнесі дуже важлива розкрученість магазину та його розташування. "Вболівальники ж не поїдуть кудись на Троєщину, магазин повинен бути в центрі, як наш. Ми регулярно даємо оголошення в англомовних ЗМІ Києва. Будемо давати рекламу в British Council, Французькому культурному центрі і так далі. Наші клієнти нас вже давно знають , розповідають один одному. Наприклад, у нас часто беруть напрокат велосипеди співробітники британського посольства ".
Нічліг
Тут заробити приватнику буде найлегше. На думку пані Насонової, багато готелів не будуть заповнені. Причому не тільки через високі ціні, а й через те, що є альтернатива - комфортні приватні міні-готелі і дороге житло в центрі (апарт-готелі), а також нелегали, у яких в 2-2,5 рази дешевше, ніж у великих готелях, а зручності (якщо говорити про стандартні номери) не гірші. Вже зараз багато ріелторських фірминадають такі послуги, накопичивши солідну базу даних про приватників, які здають квартири подобово. І бажаючих зняти їх досить. Клієнт отримує гарантію, що його не "кинуть" і не пограбують, а орендодавці - що постоялець не винесе пожитки і не влаштує потоп або пожежу, тому що, за словами Насонової, кандидати на проживання проходять фейс-контроль.
Здати подобово "хату" можна і без агентства: прямо пропонуючи недорогі квартири (сьогодні 200-300 грн. на добу) уболівальникам (перш за все з країн СНД, Польщі) прямо на вокзалі або в аеропорту. За прогнозами, через два роки ціни виростуть як мінімум удвічі. "До нас не тільки сильно західні іноземці приїдуть, а й росіяни, і мешканці інших колишніх республік СРСР, які чудово розмовляють російською, - розмірковує киянка Віра Грозненко. - З ними я і буду домовлятися. Прямо на вокзалі. До речі, мені про англійців онук розповів, що вони бувають дуже агресивні, ну, їх фанати ... Так що, може, й добре, що я мови не знаю - а то візьму в постояльці, а вони мені все рознесуть ".
Також фахівці радять відкривати під Євро хостели, тим більше що держава обіцяє для таких громадян привілеї в оподаткуванні (до 2020 року їх звільнять від податку на прибуток). Краще всього розташовувати хостели неподалік від стадіонів, де проводитимуться матчі. Якщо в хостелі буде менше, ніж 9 місць - то ліцензію отримувати не потрібно, тільки свідоцтво приватного підприємця з видом діяльності "надання тимчасових місць проживання" і оформитись платником єдиного податку. Щоб про вас дізналися, реєструйтеся на спеціалізованих сайтах, наприклад, hostelworld.com. Почніть співробітництво із туроператорами, зобов'язавшись ділитися, наприклад, 10% комісійних.
Дмитро Гомон, Олександр Панченко, Ігор Сєров
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас