Прибуток скоро повернеться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибуток скоро повернеться

Казна та Політика
1488
Влітку темпи зростання збитків банківської системи сповільнилися. Аналітики прогнозують, що вже наступного року банківська система вийде на точку беззбитковості. У 2009 р. кумулятивний негативний фінансовий результат банків щомісячно збільшувався на 2-4 млрд. грн. До кінця року він склав близько 30 млрд. грн. Але вже на початку 2010 р. ситуація почала мінятися. Збиток банків у лютому склав всього 0,9 млрд. грн., в квітні - 0,7 млрд. грн. Липень-серпень принесли банкам найменший обсяг збитків за останні півтора роки: лише 600 млн. грн. (сумарно). Тоді як за аналогічний період 2009 р. банки отримали сумарно 6,2 млрд. грн. збитків.
Ключовим чинником формування негативного результату банків були і залишаються відрахування в резерви під проблемні кредити. У липні 2009 р. сталися кардинальні зміни в структурі витрат банків: відрахування в резерви зайняли основну частину витрат, переваживши частку процентних витрат (40,24% проти 38,75% відповідно). А вже у вересні 2009 р. відрахування в резерви стали в шість разів більшими в порівнянні з тим же періодом 2008 р.
На початку 2010 р. по вагомості в структурі витрат знову вийшли на перше місце процентні витрати (42,7%), змінивши тим самим відрахування в резерви (32,1%). Але навіть на сьогоднішній день вони залишаються однією з передових статей в структурі витрат. "Проте варто зазначити, що більшість крупних банків закінчують процес формування резервів, і вже почали нарощувати кредитні портфелі, що свідчить про близький день збитковості банківської системи", - говорить Євген Гребенюк, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна".
Але оскільки банки все ще формують резерви капіталу, то вони просто не мають можливості активно кредитувати, а це істотно обмежує їх можливості в отриманні доходів. Так, доходи фінансових установ на 1 вересня 2010 р. скоротилися на 7,4% в порівнянні з тим же періодом 2009 р. Втім, витрати банків теж зменшилися (до 98,2 млрд. грн.), що на 16,0% менше порівняно з періодом за січень-серпень 2009 р. (117,0 млрд. грн.).
За словами аналітика інвестиційної групи "Сократ" Олександра Саливона, на прибутковість банків впливає і приплив депозитів, по яких треба платити відсотки. "Але навіть попри активний приплив капіталу в банківську систему за останні декілька місяців (зокрема, депозити фізичних осіб лише за червень-липень зросли на 6,5%), банки як і раніше дотримуються обережної стратегії кредитування реального сектора, а тому недоотримують потенційний прибуток", - підтверджує він думку інших аналітиків.
В другому півріччі 2010 р. Саливон чекає ще більшого пожвавлення кредитування банками реального сектора, а також зниження відрахувань в резерви. "Таким чином, чистий збиток банківської системи, найімовірніше, не перевищить $9,5 млрд., що на 75,3% менше чистого збитку 2009 р.", - резюмує аналітик.
"До кінця року ці збитки, напевно, матимуть тенденцію до невеликого зростання в абсолютних показниках", - передбачає заступник голови правління "Юнекс Банку" Олександр Поліщук.
За його словами, темпи зростання збитковості сповільнюватимуться, що і буде тим позитивним показником, який покаже, наскільки ефективно і швидко банківська система видужує після кризової ситуації, наскільки активно починає працювати бізнес і наскільки добре обслуговується та частина кредитної заборгованості, яка була реструктуризована банком.
Якщо ж говорити про те, наскільки впливає на діяльність банків поточна збитковість, то, навіть незважаючи на мільярдні втрати, негативний фінансовий результат банкам не заважає нормально працювати. А на думку експертів "Ренесанс Капітал", для вкладників іноземних банків збитковість - це навіть непогано: "чим більше ти вклав в капітал, тим тяжче покинути".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас