У Києві бюджет кроять по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві бюджет кроять по-новому

Казна та Політика
346
Київська влада заявила про початок фінансової реформи в місті. Особливістю майбутніх змін буде планування міського бюджету програмно-цільовим методом (ПЦМ) - кошти виділятимуться не на окремі статті витрат, а на програми в цілому. За оцінками експертів, новий метод дасть київському керівництву можливість відкладати фінансування цільових програм на роки і розподіляти кошти серед окремих розпорядників.
За ініціативою Міністерства фінансів столична влада має намір поекспериментувати з методами формування міського бюджету. Київська міськадміністрація спільно з Інститутом бюджету і соціально-економічних досліджень за підтримки США Агентства з міжнародного розвитку (USAID) приступила до реформування фінансової системи столиці.
За словами першого заступника глави столичної міськадміністрації Олександра Попова, реформа почнеться з введення програмно-цільового методу формування місцевого бюджету. В разі застосування ПЦМ бюджет виглядатиме як список окремих програм, а не як перелік сфер і коштів на їх фінансування. При цьому для кожної програми будуть встановлені чіткі критерії і заплановані показники, за якими у результаті можна буде оцінити економічні і соціальні результати використання коштів.
На думку Попова, це сприятиме прозорішому і ефективнішому розподілу фінансових ресурсів міста. Об'єктом експерименту, як заявило керівництво КМДА, буде бюджет міста на 2011 р. Поки київська влада проводить тренінги і готує кадри, які займатимуться формуванням місьбюджету за новим і, як стверджують в адміністрації, прогресивним методом. Нагадаємо, прийнятий Верховною Радою в липні ц.р. Бюджетний кодекс передбачає розширення сфери застосування програмно-цільового бюджетного планування на місцевому рівні.
Представники опозиції скептично ставляться до ініціатив столичної влади. "Для того, щоб планувати бюджет міста за допомогою ПЦМ, необхідно визначитися, які програми є пріоритетними для розвитку міста", - відзначила в коментарі глава фракції Блоку Кличка в Київраді Наталія Новак. За її словами, метод полягає в детальному плануванні реформи тієї чи іншої сфери. "На сьогоднішній день грошей бюджету ледь вистачає на фінансування захищених статей міського бюджету і від застосування нових способів його формування навряд чи коштів стане більше", - підкреслила Новак. За її словами, при застосуванні ПЦМ існує ризик, що галузі, які не потрапили до списку пріоритетних, будуть недофінансовані.
А за прогнозами представника БЮТ, члена бюджетної комісії Київради Сергія Мельника, застосування програмно-цільового бюджетного планування в столиці на сьогоднішній день нереально - немає необхідної законодавчої бази. Він вважає, що цілі існуючих соціально-економічних програм часом збігаються. Депутат відзначає, що перш ніж застосовувати ПЦМ, треба провести ревізію програм, які розпорядники використовують як привід для вибивання грошей з місьбюджету. "Формально на основі соціально-економічної програми новацію запровадити можна, але виконати її реально - ні", - вважає Мельник.
У експертів також є сумніви щодо ефективності застосування програмно-цільового планування до столичних реалій. "На рівні ідеї ПЦМ може бути ефективний, але навряд чи його вдасться застосувати зважаючи на відсутність в міста можливості забезпечити фінансування довгострокових програм розвитку", - вважає директор Центру політичного і економічного аналізу Олександр Кава.
За його прогнозами, введення подібного методу дасть столичному керівництву можливість затверджувати програми розвитку, фінансувати їх для звіту в перший рік, а потім благополучно про них забувати. Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь також сумнівається в своєчасному завершенні програм, що фінансуються за новим принципом.
"Існує ризик виникнення ситуацій, коли влада перекладатиме фінансування програм на роки, прикриваючись кризою і обіцянками виконати їх наступного разу", - підсумував Жолудь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас