Машина часу запрацювала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Машина часу запрацювала

Фондовий ринок
1991
Депутати Київради приймають загадкові рішення. Так, вчора постійна комісія з питань власності проголосувала за вилучення з "Програми приватизації на 2007-2010 р." 20 компаній, муніципальні частки в яких підлягали приватизації, у тому числі і частки в АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд", ВАТ "Київгаз", "Київводоканал" і "Київхімволокно", які вже продані. "На засіданні комісії з власності прийнято рішення вилучити з переліку господарських товариств, пакетів акцій і часток, які належать територіальній громаді Києва, і підлягали продажу, 20 об'єктів.
Серед них - і "Київхімволокно", і "Київпроект", і "Протасов Яр", і, звичайно ж, "Київміськбуд" і "Київгаз", - заявив заступник глави комісії, депутат міськради від БЮТ Денис Москаль. Він називає це першим кроком до повернення під контроль громади міста вказаних підприємств. "Документи про приватизацію об'єктів на території столиці в 2006-2010 рр., як ми всі пам'ятаємо, були загадково "викрадені" з одного автомобіля. І тепер ніхто офіційно не готовий розписатися в тому, що володіє дійсною інформацією про стан справ. На те, щоб його відновити, доведеться витратити певний час і чималі зусилля", - додав Москаль.
Юристи такі дії депутатів оцінюють скептично. Формально заднім числом змінити прийняті рішення купівлі-продажу не можна. Але таке рішення може бути використане для судової боротьби. "Це чергові технології від "геніїв від юриспруденції". Як завжди, багато залежить від формулювань. Наприклад, цілком можна чекати прийняття рішення з формулюванням "вважати таким, що не приймалося, рішення про включення до Програми приватизації на 2007-2010 роки наступних об’єктів…", і тоді з'являться додаткові аргументи, оцінювати які буде український незалежний суд, ґрунтуючись на необхідності "повного, об'єктивного і всебічного вивчення в судовому засіданні всіх обставин справи", - пояснив адвокат, партнер юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Максим Копейчиков.
Крім того, за його словами, наявність обговорюваного рішення Київради може бути використана як формальна підстава для перегляду стосовно "нових обставин рішень судів, що підтвердили законність операцій з купівлі-продажу акцій і корпоративних прав вказаних юросіб (отримання подібних рішень є дуже поширеною практикою)".
Столична мерія продала блокуючі пакети "Київгазу", "Київводоканалу", контрольний пакет "Київхімволокна" і 80% паперів "Київміськбуду", без зайвого шуму купила на аукціоні ФК "Новий регіон" з березня 2009 р. по червень 2010 р. Генеральна прокуратура намагається оспорити факт продажу комунальних підприємств у судах. При цьому вже з'явилися нікому не відомі нові власники головного будівельного гіганта столиці - ІК Atima Ltd., Investion Ltd. і Akvista Ltd, про яких нічого не відомо.
Вони, на думку юристів і гравців ринку, можуть бути визнані добросовісними покупцями, тож Генпрокуратурі буде доволі складно це оспорити. Під час розгляду позову ГПУ сплив факт, що документи щодо приватизації багатьох підприємств за останні чотири роки, які були навесні вкрадені разом з машиною депутата Київради від блоку Черновецького Петра Іванова, першого заступника глави постійної комісії з власності і глави комісії з приватизації, були в єдиному екземплярі.
Тож не виключено, що окрім "Київміськбуду", "Київводоканалу", "Київхімволокна" і "Київгазу" були продані й інші комунальні компанії з цього списку, просто ці факти ще не підтверджені слідством і позови не подані.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас