"Ъ": "Київміськбуд" виходить на проектну потужність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Київміськбуд" виходить на проектну потужність

Фондовий ринок
735
Найбільша в країні будівельна компанія "Київміськбуд" відмовляється від послуг "Київпроекту" й інших проектних організацій. Найближчим часом забудовник має намір створити власну проектну компанію, завдяки чому зможе істотно економити на розробці проектів. В разі ефективної діяльності нової організації економія може досягати 30%, вважають девелопери.
Віце-президент холдингової компанії "Київміськбуд" Сергій Драч вчора повідомив, що протягом півтора місяців компанія закриє операцію з придбання приватної проектної організації - вона увійде до структури холдингу. Назва компанії поки не розкривається, в майбутньому організація має взяти на себе велику частину проектних робіт "Київміськбуду". За словами Драча, багато компаній, що працюють на ринку, не відповідають необхідному рівню - при залученні сторонніх проектних організацій виникають ризики щодо своєчасності виконання робіт.
Зараз холдинг в основному обслуговує проектний інститут "Київпроект". Та повноцінній роботі з проектувальником заважає корпоративний конфлікт в інституті, говорить Драч: "В зв’язку з останніми подіями в "Київпроекті", вранці в будівлю не можна потрапити. Така ситуація підштовхує нас до створення власного міцного інституту". Отримати коментарі керівництва "Київпроекту" вчора не вдалося.
АТ "ХК "Київміськбуд" - найбільша будівельна компанія України. Виручка торік склала 2,1 млрд грн., чистий прибуток - 11,8 млн грн. За даними учасників ринку, 80% акцій холдингу контролює В'ячеслав Супруненко - зять мера Києва Леоніда Черновецького.
В "Київміськбуді" вважають, що створення власної проектної організації дозволить компанії скоротити частку проектних робіт в собівартості житла на 60%. За словами Сергія Драча, це буде можливо завдяки впровадженню типових проектів будівель для мікрорайонів. Наприклад, "Київміськбуд" планує розробити програму будівництва недорогих житлових будинків на чотири-п'ять поверхів у регіонах країни.
Економія "Київміськбуду" навряд чи буде такою значною, вважають учасники ринку. Директор з розвитку девелоперської компанії "Стокман" Сергій Овчинніков нагадує, що питома вага проектних робіт в собівартості будівництва житла складає близько 4%. Проектні організації беруть за свою роботу близько $30/кв. м. "Якщо компанія розробить декілька типових будівель і з них формуватиме мікрорайон, то для проектних робіт додаткові кошти справді не потрібні. Але для цього необхідно збільшити обсяги будівництва в десятки разів, що маловірогідно", - відзначає гендиректор TMM Микола Толмачов. Торік "Київміськбуд" ввів в експлуатацію близько 356 тис. кв. м житла вартістю 2,9 млрд грн. Це 48% від загального обсягу житлового будівництва в Києві і 22% - в Україні.
На думку Овчиннікова, від створення власної проектної організації "Київміськбуд" може отримати управлінський ефект: "Компанія зможе розраховувати на необхідну якість робіт". "У нас є своя проектна група, і це реальне здешевлення проектних робіт.
Найбільший ефект полягає в тому, що організація буде заточена під існуючі технології і специфіку компанії, а правильне проектне рішення економить до 30% собівартості, - говорить Толмачов.- Якщо собівартість будівництва $600/кв. м, то у нас економія $150-200/кв. м лише за рахунок правильних рішень". За словами гендиректора TMM, "Київміськбуду" необхідно зібрати хорошу команду фахівців. "Для створення потужної проектної організації може знадобитися $1-5 млн", - додав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас