"Ъ": Фондовому ринку пред'явили папір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Фондовому ринку пред'явили папір

Фондовий ринок
443
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку вчора схвалила програму розвитку фондового ринку до 2015 року. Документ пропонує механізми вирішення проблеми низької ліквідності ринку, поліпшення його інфраструктури і спрощення валютного регулювання. Але його учасники чекають від регулятора виконання головних завдань - захисту прав міноритарних акціонерів і розширення списку емітентів акцій.
В розпорядженні Комерсант-Україна виявився текст "Програми розвитку фондового ринку на 2011-2015 роки", затвердженою вчора Держкомісією з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР). З документа виходить, що основні проблеми українського ринку капіталу можна вирішити за допомогою податкового і валютного стимулювання, збільшення капіталізації ринку, удосконалення його інфраструктури і механізмів державного регулювання. Підготовкою програми ДКЦПФР займалася з червня, тепер його має затвердити Кабінет міністрів.
В програмі міститься понад 120 заходів для вирішення проблем. У короткостроковій перспективі (до кінця 2012 року) планується дозволити обіг концесійних корпоративних облігацій, понизити вимоги до лістингових паперів, дозволити включати в лістинг біржі акції, які вже пройшли процедуру лістингу на іншому фондовому майданчику. Потенціал місцевого ринку в найближчі два роки ДКЦПФР розкриватиме шляхом стимулювання первинних розміщень цінних паперів (IPO). Пробудити інтерес емітентів до IPO планується через спрощення умов випуску і розміщення паперів, також очікується зміна вимог до андеррайтерам і введення - до маркет-мейкерам.
Серед валютних інновацій документа - спрощення порядку здійснення операцій з іноземною валютою для резидентів, з тим щоб українські інвестори могли активніше купувати цінні папери емітентів інших країн. Планується врегулювати випуск і оборот валютних деривативів. Документ також декларує необхідність обов'язкового створення Центрального депозитарію.
Довгострокова перспектива (до кінця 2015 року) розвитку фондового ринку передбачає скасування торгівлі з відстроченням платежу - всі операції повинні будуть здійснюватися лише в режимі миттєвого постачання проти платежу. Зміни торкнуться власників фондових бірж: ДКЦПФР обмежить акціонерів бірж 5% - як напряму, так і опосередковано. Результатом виконання програми має стати велика публічність компаній, які працюють на фондовому ринку, в частині розкриття інформації про кінцевих власників. Отримати коментар в ДКЦПФР вчора не вдалося.
За словами учасників ринку, всі пропозиції документа вже висловлювалися в попередній програмі і в основному не були виконані. "Я б хотів побачити в документі те, яким чином залучатиметься інвестор на ринок", - сказав президент інвестфонду "Амадеус ІНДЕКС-ПФТС" Михайло Ройко. За словами члена ради асоціації "Українські фондові торговці" Олега Швеця, низку ініціатив, які мають бути виконані до 2015 року, вже реалізовано: "Постачання проти платежу вже закріплене і виконується.
Спочатку відзначалося, що документ має бути з реальними цілями і завданнями, критеріями їх досягнення. Але все звелося до декларативного документа". Учасники ринку пропонують розширити кількість фондових інструментів і захистити права власників цінних паперів. Глава ІГ ТАСК Сергій Бродович вважає, що держава повинна більшою мірою прописати захист прав міноритарних акціонерів: "Поки не буде захисту інвестора, він не зайде на ринок".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас