"Ъ": ПУМБ и Донгорбанк запишуть разом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ПУМБ и Донгорбанк запишуть разом

Фондовий ринок
1042
Група СКМ підприємця Рината Ахметова вчора повідомила, що наглядові ради ПУМБ і Донгорбанку рекомендували акціонерам установ об'єднати їх.
"Головна мета об'єднання ПУМБ і Донгорбанку - створення масштабнішої і ефективнішої платформи для подальшого зростання. Зараз оптимальний час для інтеграції: банки повністю готові до неї, і ситуація на ринку фінансових послуг стабілізувалася", - говорить директор з розвитку бізнесу СКМ, глава наглядових рад ПУМБ і Донгорбанку Ілля Архипов.
Ідея об'єднати два банки виникла ще в 2008 році, та через кризу була відкладена. Раніше екс-голова правління ПУМБ Рафаль Ющак заявляв, що банки не взаємодіють один з одним: "Операційної взаємодії немає, зв'язок йде лише на рівні консультацій між членами правління банків".
Прибуток ПУМБ в I півріччі склав 43 млн грн., Донгорбанку - 3,6 млн грн.; активи - 17 млрд грн. і 8,7 млрд грн. відповідно. В ПУМБ 11 філій і 125 відділень, в Донгорбанку - 54 відділення; центральні офіси банків розташовані в Донецьку.
Експерти згодні з тим, що зараз саме час для об'єднання. "Банківський ринок завмер, обсяги кредитування все ще далекі від докризових значень, тому менеджмент має достатньо вільного часу для інтеграції двох банків. В результаті кризи люди стали більше звертати увагу на надійність банків, і збільшення розміру при об'єднанні напевно буде позитивно сприйнято клієнтами, - відзначає директор інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов.- Оскільки в Донгорбанку і ПУМБ один власник, то великих проблем, які інколи бувають при злитті двох різних структур, бути не повинно". Компанія "СКМ Фінанс" на 1 липня володіла 89,9% ПУМБ і 99,9% Донгорбанку.
Злиття є необхідним етапом розвитку ринку. "Ключовим питанням буде консолідація, оскільки банки не дають один одному можливості досягти рівня прибутковості колег з Центральної і Східної Європи, тобто її співвідношення з середньорічним капіталом в 18-20%, - говорить старший аналітик ІК 'Трійка Діалог Україна' Євгеній Гребенюк.- Такого рівня можна досягти лише при економії на масштабі, а для цього необхідно укрупнюватися".
Витрати на злиття швидко окупляться. "Витрати на об'єднання включають об'єднання IT-систем, ребрендинг і релокацію відділень, можливо, перенавчання частини персоналу. Але ці витрати окупляться протягом року за рахунок ефекту масштабу - скорочення кількості персоналу, витрат на логістику і мережі відділень", - упевнений Нефьодов. Загальні активи ПУМБ і Донгорбанку становлять 25,8 млрд грн., що може дозволити установі зайняти 11-е місце на ринку. Проте в процесі злиття банки можуть втратити деяких клієнтів, як це сталося в Сведбанку і Сведбанку Інвест. Після об'єднання їхні активи склали 16,9 млрд грн., а не очікувані 20,4 млрд грн.
Злиття банківських активів одного власника вже стало тенденцією: так само об'єдналися СЕБ Банк і Факторіал-Банк , ВТБ і "Мрія". Лише UniCredit окремо розвиває "Укрсоцбанк" і УніКредит Банк . "У довгостроковій перспективі є сенс в об'єднанні цих двох банків. Але воно ускладнюється тим, що ці банки належать різним західним установам, які входять до однієї групи, - UniCredit", - сказав Гребенюк.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас