Міліція отримає новий стимул для хабарництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міліція отримає новий стимул для хабарництва

Казна та Політика
2923
Найближчим часом у Києві заборонять продаж спиртного в магазинах і кафе після 22-00. За задумом мерії, столиця завоює статус непитущого міста.
Незважаючи на те, що закон про розпивання спиртних напоїв та пива у громадських місцях не працює і народ повсюдно і масового його порушує, київські депутати виношують нові плани із псевдоборотьби з алкоголем. По-перше, пропонується заборонити продавати алкоголь у магазинах, ресторанах і кафе, що знаходяться в житлових будинках після 22-х, а в інших ресторанах та кафе - після 23-х. В усякому разі, про такі плани заявила недавно голова комісії Київради з питань охорони здоров'я та соціального захисту Алла Шлапак.
Правда, вона уточнила, що спочатку мерія Києва планує проесперементувати на центрі столиці, потім - на Подолі, спальні райони - останні на черзі на сухий закон. Нагадаємо, що свого часу Черновецький забороняв роботу ресторанів, які знаходяться в житлових будинках після 22.00. Але ця заборона швидко втратила актуальність.
"Це чистий популізм. Продавати алкоголь в ресторанах не заборонено і в жодній цивілізованій країні. Навіть у США, де продаж спиртного досить жорстко контролюється, обмеження діють лише у вихідні пізно вночі. За словами Майкла Дона, співвласника мережі "Мировая карта", що має ресторан у Нью-Йорку, по суботах і неділях він зобов'язаний завершувати продаж спиртного раніше, ніж у будні дні - о 2-30 ночі.
"Ви б бачили, що творитися біля барної стійки, після оголошення швидке настання години "Х". Там просто стовпотворіння: публіка поспішає напитися про запас. Уявляю, що буде в київських закладах. Та клієнти просто будуть під'їжджати до нас з ящиком горілки на задньому сидінні машини. І знову як при СРСР з'являться таксисти, які торгують вночі, і віконця із заднього ганку біля магазинів - продаж піде у тінь ", - говорить Майкл Дон. За оцінками рестораторів, опитаних "proUA", в середньому ресторани та кафе мають зі спиртного 40% виторгу, з яких чверть припадає на нічний продаж.
Але як виявилося, ідея київської влади не оригінальна. Київ випередила Полтава. У цьому місті з літа з десяти вечора торгувати спиртним заборонено і в магазинах, і в кафе. Правда, в кафе є така "лазівка" - якщо замовлення зроблено до зазначеної години, то сидіти і допивати дозволяється скільки завгодно довго. За час існування закону, як повідомили в УВС Полтавської області, складено 6000 протоколів. При цьому власника закладу карають на - 3 тис. гривень, реалізатора - на 600 грн.
За словами одного з продавців невеликого магазину, через заборону на нічну торгівлю він втрачає близько 800 гривень виручки в будні дні, і в два - три рази більше, ніж у свята. Так що робота по ночах для нього стає взагалі безглуздою. Адже спиртне становило основний товар, яким цікавилися відвідувачі торгової точки, а їжу вони брали виключно як закуску.
Тому підприємці закон виконують через раз. В усякому разі, в Полтаві цього літа можна було спостерігати таке форисейство: у деяких магазинах після 22-00 вітрини з пивом, що стоять на видному місці, були демонстративно заклеєні білою плівкою, зате міцні напої продавалися. Втім, при бажанні, можна було знайти і пиво: не в одному кіоску, так в іншому. При цьому місцеві жителі з радістю розкажуть, в яких магазинах можна легко купити алкоголь у будь-який час доби.
В Івано-Франківську цього літа теж з'явилося нововведення - обмеження на продаж алкогольних і слабоалкогольних напоїв. Починається штрафний період об 11 вечора, і закінчується о 8 ранку. Порушників міська влада погрожує позбавляти права на нічну торгівлю. Правда, поки ще ні одного не позбавили.
А піонером у боротьбі із такою торгівлею в Україні є, як виявилося, Славутський район Хмельницької області. Там ще в 2007 році було прийнято рішення про заборону роботи всіх торгових точок після 22.00. Щоправда, кількість нетверезих людей від цього особливо не зменшилася.
За словами Василя Остапчука, начальника Славутського райвідділу міліції, ініціатива виходила від влади "Ми провели дослідження і довели районній влади, що робота магазинів і ларьків пізніше цієї години призводить до збільшення кількості вживаного населенням спиртного". А на питання, чому тоді заборону не поширили на кафе і ресторани, підполковник міліції, не замислюючись, відповів, мовляв, туди "ходять дорослі люди, які контролюють свої дії". Очевидно, відвідувачі магазинів "за свої дії" не відповідають.
Правда, точкове боротьба з пияцтвом, в наших широтах, ніколи ні до чого хорошого не призводила. Можна не сумніватися, що введення нової напівзаборони призведе не стільки до боротьби з пияцтвом, скільки до збільшення хабарництва. Вся проблема в тому, що міліція зараз має всі можливості штрафувати і відбирати ліцензії у тих, хто продає спиртне неповнолітнім. Але, незважаючи на поголовне розпивання алкогольних напоїв школярами, покараних порушників - одиниці. У нас ввели півроку тому закон, який забороняє розпивання в громадських місцях. Після першого місяця показової боротьби все поступово повертається на круги своя. Загалом, щоб був ефект повного дежа вю треба ще заборонити самогоноваріння.
У всьому світі давно відомо, що заходи заборони - це лише частина боротьби з алкоголізмом. Про це знають і у нас. Але продовжують наступати на ті самі граблі. Мабуть, такі "граблі" економічно вигідні їхнім ініціаторам.
Заліна Базоєва, Олена Гладських
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас