"Яндекс" повернувся до ідеї проведення IPO в 2011 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Яндекс" повернувся до ідеї проведення IPO в 2011 р.

Казна та Політика
190
"Яндекс" повернувся до ідеї проведення IPO. Компанія розраховує розміститися відразу після Mail.ru Group (раніше Digital Sky Technologies) в другій половині 2011 р. - на хвилі зростання інтересу інвесторів до російських інтернет-активів, повідомляє РБК daily.
Як вважають експерти, обсяг розміщення може скласти близько 20%, найбільш вірогідним майданчиком є NASDAQ.
Про це виданню стало відомо відразу з декількох джерел - великих інвестбанків та інтернет-компаній. За їх словами, влітку цього року компанія зустрічалася з декількома банками і заздалегідь обговорювала перспективи IPO на NASDAQ. Серед банків, з якими зустрічався "Яндекс", були такі крупні гравці, як Morgan Stanley і Goldman Sachs. Серед потенційних організаторів операції називають "Ренесанс", Deutsche Bank, Citibank, а також ВТБ.
Як вважає інше джерело, повідомляє РБК daily, компанія уважно стежить за процесом виходу на біржу ще одного інтернет-гравця - компанії Mail.ru Group.
В "Яндексі" виданню заявили, що розглядають IPO як один з варіантів розвитку компанії. "При цьому вихід на біржу не є самоціллю. Впродовж останніх декількох років компанія підтримує контакти з інвестиційним співтовариством, але доки конкретних тем для переговорів з банками у нас немає", - говорить прес-секретар "Яндекса" Очир Манджіков.
За оцінкою ДІК "Фінам", вартість "Яндекса" виходячи з фінансових показників компанії за 2009 рік, може скласти не менше 2,5 млрд дол.
"При цьому потрібно враховувати, що наступного року капіталізація сильно зросте. На тлі цього чинника, а також хорошого розміщення групи Mail.ru Group вартість компанії може істотно перевищити 3 млрд дол.", - говорить голова правління "Фінама" Владислав Кочетков.
На думку Костянтина Белова з ФК "Уралсиб", розміщуючись після Mail.ru Group, "Яндекс" втратить безперечну перевагу "першості", однак отримає іншу можливість: у випадку якщо "першопроходець" виведе свої активи на біржу успішно, його послідовник зіграє на інтересі інвесторів до свого сегменту.
Нагадаємо, в червні ц.р. Інвестиційний холдинг Digital Sky Technologies намагався об'єднатися з "Яндексом", проте спроба не увінчалась успіхом.
Також в червні ц.р. менеджмент Rambler робив спроби поліпшити якість пошуку шляхом укладення договору з "Яндексом". Проте, після переговорів, угоду вирішили не укладати.
Ще раніше, в січні ц.р. Rambler звертався до "Яндексу" з пропозицією замінити "власний движок движком" "Яндекса". Проте ці переговори також закінчилися безрезультатно.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас