Взялися за ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Взялися за ринки

Казна та Політика
1745
Київська мерія має намір звільнити керівників трьох комунальних ринків - Володимирського, Житнього і Бессарабського. Про це повідомив заступник глави КМДА Віктор Сивець.
"Ці люди неефективно використовують майно міста, тобто не виконують умови своїх договорів. Тому ми прийняли рішення про дострокове розірвання контрактів з ними", - сказав він.
Таке радикальне рішення стало результатом перевірки ринків комісією, створеною за розпорядженням муніципалітету на початку липня. Приводом стали плачевні фінансові показники цих комунальних підприємств. За інформацією Головного управління торгівлі КМДА, за підсумками першого півріччя 2010 р. товарооборот Бессарабського ринку впав порівняно з таким же періодом минулого року на 21%, а надходження від оренди - на 15%. На Володимирському ці показники скоротилися на 8 і 4% відповідно, на Житньому - на 27% (за обома показниками).
В результаті доходи Бессарабського ринку зменшилися на 891 тис. грн. (11%), Володимирського - на 1,1 млн грн. (6%), Житнього - на 432,5 тис. грн. (10%). І це притому що в 2009 р. ці підприємства і так працювали з мінімальною рентабельністю, що коливається в межах 0,7-1,9%.
Навіть попередні результати перевірок підтвердили припущення представників нової міської влади про приховання директорами реальних доходів ринків. Наприклад, на Бессарабському договори оренди укладались без погодження з комісією власності Київради за заниженими ставками, а реклама там розміщувалася взагалі без оформлення документації. Адміністрація Володимирського ринку без погодження з КМДА знищила майданчик для торгівлі сільгосппродукцією, організувавши на місці, що звільнилося, торгівлю непродуктовою групою товарів. Причому в документах значиться, що КП витратило на цю роботу чималі суми, тоді як комерсанти стверджують, що фінансували їх зі своєї кишені.
"В липні адміністрація Володимирського ринку незаконно підняла для підприємців орендну плату, мотивуючи це лише тим, що підприємству терміново потрібно покрити недостачу в 150 тис. грн. Цікаво, яким чином могли впасти доходи від оренди?" - дивується голова профспілки підприємців Володимирського ринку Ігор Трофимов.
А ось на Житньому орендна плата за торгівельні місця площею до 45 кв. м, яких там більшість, взагалі стягувалася без договорів, що підтверджують і самі комерсанти.
"Необхідність зміни директора нашого ринку ні у кого сумнівів не викликає. Зрозуміти, як на Житньому могли на 27% впасти надходження від оренди, неможливо. Адже вільних приміщень у нас як не було, так і немає", - говорить голова профспілки підприємців Житнього ринку Владимир Погиба.
За даними "Ділової Столиці", остаточні масштаби зловживань директорів КП має озвучити контрольно-ревізійне управління, яке ще не завершило перевірки. Ймовірно, після цього на комунальні ринки прийдуть нові керівники. Але один результат роботи контролерів вже в наявності: мерія остаточно закрила питання про доцільність їх приватизації.
"На цих об'єктах просто потрібно навести лад. Значні, як підтвердила комісія, тіньові потоки необхідно легалізувати і направити до бюджету", - заявив перший заступник голови КМДА Олександр Попов.
Як вже повідомлялося, 29 жовтня 2009 р. міськрада внесла Володимирський і Житній ринки до переліку об'єктів, що підлягають приватизації. Опозиційні депутати Київради і представники громадських організацій в один голос стверджували, що команда Леоніда Черновецького готується добре заробити на передачі цілісних майнових комплексів цих об'єктів потрібним людям.
Бессарабському ринку така перспектива не загрожувала лише тому, що він розташований у будівлі, яка є пам'ятником архітектури. У лютому цього року Київрада була змушена скасувати дане рішення через протести орендарів і прокуратури. Але тодішнє керівництво КМДА не відмовилося від даної ідеї, мотивуючи необхідність позбавитися від КП їх плачевними фінансовими показниками. Тепер же стає зрозуміло, що тенденція скорочення доходів ринків - не більше ніж результат цілеспрямованої діяльності їх керівників впродовж останніх двох років.
Думки експертів
Едуард Кравченко, глава Всеукраїнської профспілки працівників торгівлі і сфери обслуговування "Порука":
Ринки, що знаходяться в приватній власності, працюють з рентабельністю, принаймні, в 10 разів більшою, ніж комунальні. Вартість оренди на комунальних ринках Києва практично така ж, як і на приватних. Відвідувачів у них багато, місця не порожні ніколи, а при підвищенні вартості комунальних послуг і плати за землю в цих КП завжди адекватно зростає вартість оренди торгівельних місць для підприємців. Тому про середню рентабельність ринків в 1% говорити просто смішно.
Олег Вернік, глава міської профспілкової організації "Захист праці":
Левова частка грошей, які платять торговці комунальних ринків, вже декілька років йде не в казну підприємств, а в чиюсь кишеню. Ми якось підраховували загальні доходи ринків. Вийшло, що на рахунки цих КП надходить всього 15-20% зібраних з підприємців грошей. До того ж всі ремонти будівель комунальних ринків здійснювалися лише на папері. Якщо керівництво міста поставить директорами КП людей, які не крастимуть, ці підприємства принесуть до міського бюджету істотний дохід.
Дмитро Марківський
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас