НБУ подарував банкірам одну годину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ подарував банкірам одну годину

Фондовий ринок
2016
Нацбанк лібералізував умови роботи на міжбанківському ринку, дозволивши кредитним установам торгувати валютою на годину довше - до 17.00. Це дасть можливість проводити термінові операції клієнтів, що підвищить обороти на безготівковому ринку. У перспективі банкіри розраховують на продовження торгів ще на годину.
З сьогоднішнього дня міжбанківський валютний ринок, операції на якому укладаються з 10.00, працюватиме на годину довше - до 17.00. Це рішення, закріплене постановою НБУ №427 від 16 вересня, стало вже другою зміною правил роботи на міжбанку з початку осені. З 1 вересня НБУ продовжив час подачі йому заявок на покупку-продаж валюти на годину - до 15.00. Учасники ринку задоволені рішенням НБУ. "Це перший крок Нацбанку в рамках лібералізації валютного ринку - у всьому світі торги йдуть цілодобово. Тепер банкам і їхнім клієнтам зручніше буде працювати", - говорить заступник голови-казначей "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько.
Банкіри сподіваються збільшити обсяг операцій з валютою. "Досі час торгів був дуже обмежений, і ми не встигали проводити деякі термінові операції, які з'являлися в останню хвилину і були актуальні саме цього дня. Тепер банки зможуть наростити обороти, - упевнений казначей одного з крупних банків.- Продовження торгів до 17.00 все ще недостатньо, сподіватимемося, що в подальшому НБУ збільшить цей термін хоч би до кінця робочого дня".
Учасники ринку вважають, що додаткова година роботи не дасть особливих можливостей для спекуляцій. "У нас дуже зарегульований ринок, спекуляції особливо не проведеш, оскільки всі контракти заздалегідь визначені і заявлені, - говорить казначей ще одного банку.- Раніше міжбанк працював до 13.00, і багато хто нічого не встигав, потім його продовжили до 14.00, а потім ще більше. Торги повинні йти повний робочий день". Банкіри говорять, що вони не орієнтуються на початок торгів у США або Японії.
Тому продовження торгівельної сесії не призведе до того, що українські казначеї мінятимуть свої котирування відповідно до зміни світової кон'юнктури.
"Фактично всі торги проходять з 11 до 13 години. Потім - лише дрібні операції. Торговці дивляться, як закрилися торги в попередній день в інших країнах: якщо було зростання, то і у нас все зростатиме, і навпаки. Якщо ринки були дуже волатильними, ми просто ставимо широкий геп", - розповів Ъ один з дилерів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас