Україна подала до суду в США, розслідуючи закупівлі ліків урядом Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна подала до суду в США, розслідуючи закупівлі ліків урядом Тимошенко

Казна та Політика
1562
Уряд України 17 вересня подали позов до федерального суду в Портленді (Орегон) проти американської компанії Olden Group, LLC, яка, як стверджується, була частиною міжнародної змови, пов'язаної з шахрайським продажем вакцин і інших лікарських препаратів, повідомляє Trout Cacheris, PLLC.
"Цей перший судовий позов, поданий в рамках всеосяжного розслідування з боротьби з корупцією, початого за розпорядженням Кабінету міністрів України в травні 2010 року", - йдеться в прес-релізі компанії Trout Cacheris, що є у розпорядженні агентства.
Як повідомлялося, уряд України уклав угоду з Trout Cacheris, PLLC (Вашингтон, США) про оцінку фінансово-економічної діяльності органів влади за період з 2008 року по перший квартал 2010 року, коли уряд України очолював Юлія Тимошенко.
Trout Cacheris залучила до аудиту відоме в світі агентство розслідувань Kroll, Inc. і міжнародну юридичну фірму Akin Gump Strauss Hauer & Feld, LLP.
Як указано в прес-релізі, позов поданий в рамках розслідування діяльності державного підприємства "Укрвакцина", що відповідає за закупівлю і зберігання лікарських засобів і предметів медичного призначення для Міністерства охорони здоров'я. Позов направлений в рамках Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act ("RICO").
В ньому стверджується, що з 2008-го по 2009 рр. Olden Group, що належить офшорним компаніям з Белізу і розташованого в південній частині Тихого океану о. Ніуе, зіграла ключову роль в змові з метою незаконного завищення ціни мільйонів доз вакцини, що купувалися для української системи охорони здоров'я.
Згідно з позовом, Olden Group і інші учасники змови використовували офшорні підставні фірми для відмивання грошових надходжень від схеми через банки в Латвії, США і інших країнах. Як передбачається, через схему за декілька років пройшли платежі "Укрвакцини" і Кабінету міністрів України на суму понад $50 млн.
"Керівництво в Києві має намір викрити корупцію - не важливо, куди може привести її слід. Цей випадок - лише перша публічна акція, зроблена за межами України як результат обширного антикорупційного розслідування уряду, але, швидше за все, не остання", - наводиться в прес-релізі коментар адвоката Akin Gump Strauss Hauer and Feld Марка Макдугалла.
На думку Плато Кечеріса з Trout Cacheris, подаючи позов до американського суду, уряд України вважає, що в цій юрисдикції справа буде розслідувана прозоро і забезпечить кращі перспективи для повернення засобів.
ДП "Укрвакцина" створене в 1993 році для забезпечення імунобіологічними препаратами лікувально-профілактичних, санітарно-епідеміологічних, науково-дослідних установ системи Міністерства охорони здоров'я.
У вересні 2009 року уряд Тимошенко дозволив "Укрвакцині" залучити кредит під державні гарантії на суму до EUR800 млн для реалізації інвестиційного проекту з проектування і будівництва лікувально-профілактичних установ, фельдшерсько-акушерських пунктів і сільських амбулаторій і оснащення їх медичним і іншим устаткуванням. Передбачалося, що постачальниками виступлять маловідомі Pacific New Technologies corp. (Канада) і Midwest New Technologies, Inc (США).
Партія регіонів, яка на той час перебувала в опозиції, а з березня цього року стала провідною силою в новій українській владі, восени 2009 року звинувачувала уряд Тимошенко в непрозорості таких закупівель, підозрюючи наявність в них корупції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас