Аналітики: ФРС на цьому тижні збереже свій курс без змін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: ФРС на цьому тижні збереже свій курс без змін

Казна та Політика
129
Федеральна резервна система (ФРС) за підсумками засідання 21 вересня не буде приймати рішень про додаткову покупку облігацій, а також підтвердить обіцянку зберігати ставки незмінними ще довго, прогнозують опитані агентством Bloomberg економісти.
60 з 64 аналітиків вважають, що Комітет з відкритих ринків (FOMC) не буде поки збільшувати обсяг свого портфеля облігацій.
54 з 63 аналітиків упевнені, що збережеться без змін фраза про готовність ФРС зберігати "надзвичайно низькі" ставки незмінними ще впродовж "тривалого періоду часу", враховуючи високе безробіття і низьку інфляцію в США.
59 (проти 4) опитаних агентством економістів вважають, що не зміниться і процентна ставка по депозитах, яку ФРС платить комерційним банкам.
В нинішніх умовах керівництву ФРС ще потрібен час, щоб вирішити, чи такі потрібні американській економіці додаткові стимулюючі заходи для підтримки зростання, вважають економісти.
Раніше глава ФРС Бен Бернанке говорив, що готовий до вжиття нових стимулюючих заходів, але це залежатиме від ступеня погіршення ситуації в економіці США.
При цьому керівництво ЦБ зараз оцінює різні точки зору стосовно порогу ослаблення економіки, на якому ФРС повинна буде прийняти заходи, зокрема, відновити викуп облігацій, писала минулого тижня The Wall Street Journal.
На засіданні 10 серпня FOMC прийняв рішення не скорочувати вкладення в облігації, реінвестуючи кошти від випусків, що погашаються, зберегти незмінним баланс ЦБ, аби не допустити посилення монетарної політики.
Наступне після вересневого засідання американський ЦБ проведе 2-3 листопада, і саме на ньому може бути прийняте конкретне рішення, обумовлене ситуацією в економіці, писала WSJ.
Президент Федерального резервного банку (ФРБ) Річмонда Джеффрі Лекер вважає, що "в разі, якщо темпи зростання американської економіки відповідатимуть чеканням, а інфляція складати 1-2%, навряд чи з'явиться необхідність в подальшому стимулюванні економіки".
Серед інших членів FOMC, що не схвалюють ідею розширення балансу ФРС, - президенти ФРБ Канзасу і Філадельфії Томас Хоєніг і Чарльз Плоссер. Ця група експертів сумнівається в тому, що новий викуп облігацій буде стимулом для зростання економіки. Крім того, члени FOMC побоюються прискорення інфляції на тлі різкого зростання грошової маси, яке послідує за покупкою паперів, фінансування якої здійснюється за рахунок друкування нових грошей.
За словами Дж.Лекера, виправдати нове стимулювання може лише реальний ризик різкого падіння споживчих цін в США.
Декотрі інші члени FOMC вважають, що безробіття в 9,6%, що значно перевищує цільовий рівень ФРС в 5-6%, а також інфляція, близька до нижнього кордону цільового діапазону в 1,5-2%, вже є причинами для вживання заходів для стимулювання економічного підйому.
Президенти ФРБ Сан-Франциско і Бостона Джанет Йеллен і Ерік Розенгрен, ймовірно, підтримають ідею відновлення викупу облігацій.
Покупка бондів повинна понизити процентні ставки по довгострокових кредитах і підштовхнути до зростання приватні запозичення, підтримавши, таким чином, економічне зростання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас