"Ъ": Солодке почуття обов'язку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Солодке почуття обов'язку

Казна та Політика
535
Поліпшення зовнішнього економічного іміджу України дозволило Мінфіну позичити у інвесторів $2 млрд. П’яти- і десятирічні єврооблігації країна розмістила з низькою прибутковістю - 6,9-7,8% річних - завдяки рекордному попиту на $6 млрд. В той же час найбільша кредитна установа ПриватБанк залучила $200 млн під 9,4%. Експерти вважають, що на світовому ринку склалася сприятлива кон'юнктура для отримання боргового фінансування, і в IV кварталі українські підприємства зможуть залучити ще $0,8-1 млрд.
Організатор випуску єврооблігацій уряду України ІК "ВТБ Капітал" в п'ятницю оголосила про закінчення розміщення державних бондов. Українські суверенні папери були розбиті на два випуски з терміном звернення п'ять і десять років і прибутковістю 6,875% і 7,75% річних відповідно.
За словами керівника управління ринків позикових капіталів "ВТБ Капіталу" Андрія Соловйова, величезний попит на облігації з боку інвесторів дозволив понизити прибутковість на 12,5 базових пункту. Як повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров, інвестори за один день (16 вересня) подали понад 300 заявок на $6,2 млрд. "Наш вихід з єврооблігаціями показав, що в нас знову повірили інвестори, показав повну довіру найбільших світових фінансових інвесторів до України", - заявив Азаров. Отримані кошти збільшать можливості країни в поверненні кредиту банку ВТБ на $2 млрд, виданого в червні на півроку.
Окрім Мінфіну, в четвер книгу заявок закрив Приватбанк, який продав бонди на п'ять років з прибутковістю 9,375%, повідомила ІК Dragon Capital. У інвесткомпанії вважають, що банк може направити отримані $200 млн на виконання call-опціону по євробондах "Приватбанк-2016" на $150 млн, який настане в лютому 2011 року. У банку підтвердили інформацію про розміщення, але відмовилися повідомляти подробиці.
Залучення України - рекордне за обсягом і перше після 2007 року. Тоді уряд продав п'ятирічні єврооблігації на $500 млн під 6,385%. Примітно, що Кабмін хотів залучити $2 млрд ще в липні, розраховуючи на прибутковість 6-7% річних. "Реалії можуть бути іншими, але нам не потрібні гроші за будь-яку ціну", - стверджував тоді заступник міністра фінансів Андрій Кравець. Мінфін провів десятиденне road show, але інвестори запитали вище 8%, і уряд відмовився від розміщення. "Тоді бажання Мінфіну було безпідставним, оскільки українські папери з погашенням через сім років торгувалися з прибутковістю 8%. Тому, як виявилось, правильним рішенням було відмовитися від розміщення", - говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач.
Реалізувати плани уряду з продажу паперів перешкодила "грецька криза", яка викликала скептичне ставлення інвесторів до суверенних боргів, відзначають експерти. Укрексімбанк і ДТЕК змогли першими серед українських емітентів розмістити євробонди лише тому, що вчасно знайшли інвесторів. Банк залучив у квітні $500 млн під 6,75% річних, а ДТЕК - такий же обсяг під 9,5%. У травні "Метінвест" зміг залучити $500 млн вже під 10,25%.
Після цього десяток компаній (емісія Приватбанку оцінювалася в $500 млн) з різних секторів економіки змушені були відмовитися від випусків. За розрахунками ІК "Трійка Діалог Україна", українські підприємства планували залучити на зовнішніх ринках до $4 млрд.
"Зараз ситуація дуже сприятлива, тому розміщення Мінфіну виявилося таким успішним, - підкреслює Головач.- Вже в п'ятницю бонди України з погашенням в 2020 році торгувалися вище номіналу, і найближчим часом їх ціна швидше за все продовжить зростати". Попит інвесторів на папери, що втричі перевищив потреби Мінфіну, аналітик пояснює сприятливим новинним фоном (отримання Україною нового траншу від МВФ, продовження зростання показників реального сектора економіки, всупереч погіршенню ситуації на світовому ринку металу, і зниження дефіциту бюджету в серпні).
Успішні розміщення Мінфіну і Приватбанку підштовхнуть останні компанії до виходу на зовнішні ринки. "Можуть вийти навіть ті, хто ще ніколи не виходив, але має хороший фінансовий стан і не реструктуризувавши свої борги", - упевнений начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександр Печеріцин. Головач чекає до кінця року виходу на зовнішній ринок ще двох-чотирьох компаній: "Ринок українських паперів дуже вузький і має значний потенціал для зростання. Залежно від кредитної якості емітента і терміну обігу паперів у поточних умовах вони можуть бути продані з прибутковістю 9,5-12% річних - на загальну суму $0,8-1 млрд".
Печеріцин попереджає, що інтереси інвесторів залежать від диференційованої емітентів. "Якщо вийдуть п'ять компаній з п'яти різних секторів, то це один обсяг, а якщо з одного сектора - те всі можуть і не розміститися", - пояснює він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас