Євросоюз обмежує операції з деривативами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз обмежує операції з деривативами

Казна та Політика
355
Європейська комісія оприлюднила плани щодо введення обмежень на короткі продажі акцій і держоблігацій, а також операцій з похідними фінансовими інструментами (деривативами - ф'ючерсами, опціонами, свопами) на позабіржовому ринку. Нові правила мають бути схвалені Європарламентом і 27 державами - членами ЄС.
Очікується, що обмеження наберуть чинності в 2012 р. Найбільше обмеження торкнуться коротких продажів, при яких інвестори не купують цінні папери або інструменти, а наче беруть актив у позику, щоб продати його на падаючому ринку, потім купити знов за мінімальною ціною. Незабезпечені короткі продажі - коли інвестор навіть не запозичує актив, що, в розумінні розробників нових правил, схоже на гру на чужій власності в якості ставки - будуть заборонені.
Такі операції, при яких інвестори самі не володіють активами, на зниження котирувань яких вони роблять ставку, стимулюють спекулятивну активність і кризи, подібні до боргової кризи Греції.
Згідно з новими правилами, інвесторам доведеться розкривати інформацію регуляторам, якщо їх коротка позиція стосовно акцій якоїсь компанії перевищує 0,2% від статутного капіталу даної компанії. Якщо ж коротка позиція перевищує 0,5%, інвестори повинні будуть розкривати інформацію про таку позицію для всіх учасників ринку. Крім того, трейдери будуть зобов'язані інформувати регуляторів про "значний обсяг належних їм кредитних дефолтних свопів на державний борг країн - членів ЄС". Нові правила вимагатимуть від інвесторів прямо називати операції "короткими", щоб регуляторам було легко їх ідентифікувати. При проведенні коротких продажів інвестор повинен буде довести, що володіє базовим активом, ставку на зниження вартості якого він робить. Регулятори отримають право владою накладати вето на проведення коротких продажів в екстрених ситуаціях.
Істотні зміни торкнуться операцій з деривативами на позабіржовому ринку. В даний час операції з деривативами на позабіржових торгах здійснюються приватно, що виводить їх з-під контролю регуляторів. Кількість таких операцій зростала впродовж останніх десяти років. Розмір цього ринку в Європі в грудні 2009 р. оцінювався в EUR615 трлн., що на 12% більше, ніж в попередньому році. І, незважаючи на величезний розмір ринку, регуляторам бракує інформації про те, що на ньому відбувається.
"Жоден фінансовий ринок не може дозволити собі жити за законами Дикого Заходу. Позабіржові деривативи зробили значний вплив на реальну економіку: від іпотеки до цін на продукти харчування. Відсутність регулюючої основи для таких деривативів сприяла збільшенню масштабів світової фінансової кризи, наслідки якої ми зараз намагаємося побороти", - говорить комісар ЄС з фінансових послуг Мішель Барньє.
Єврокомісія пропонує зобов'язати всіх трейдерів подавати інформацію про операції з деривативами в спеціальні центри - репозитарії торгівельних документів, дані з яких будуть доступні Європейській організації з цінних паперів і ринків (European Securities and Markets Authority, ESMA). Саме ESMA стежитиме за можливими джерелами небезпеки, а також перевірятиме, якими активами володіють інвестори. Єврокомісія наполягає на використанні електронних засобів для підтвердження умов контрактів по позабіржових деривативах, що має дещо понизити операційні ризики, у тому числі що мають в основі людський чинник. Для виробничих компаній може бути зроблений виняток з правил по операціях з деривативами за умови, що обсяги таких операцій не перевищуватимуть поріг, який встановить новий наглядовий орган ЄС.
Забезпечення стандартизованих деривативів буде довірено кліринговим центрам, які займуть місце між продавцем і покупцем. Це повинно запобігти ланцюговій реакції, коли одна із сторін не може розплатитися по своїх зобов'язаннях. Єврокомісія розраховує, що кліринг дозволить виключити ситуацію, коли банкрутство одного з учасників ринку спричиняє крах його партнерів. Аудиторські перевірки носитимуть регулярніший характер. У тих випадках, коли йдеться про деривативи, кліринг яких не може бути здійснений даними органами, для управління ризиками застосовуватиметься інша методологія, наприклад, посилення вимог до обсягу капіталу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас