Карти на стіл — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карти на стіл

Фінтех і Картки
749
Банкіри відзначають поступове повернення ринку платіжних карт до докризових показників. Вони знов готові надавати овердрафти і видавати кредитні карти. З початком кризи ринок карткових продуктів закономірно впав у депресію: скоротилися зарплатні проекти, доходи громадян, а банки відмовилися від овердрафтів і кредитних карток через масові неповернення коштів.
Для підтримки інтересу до карткових продуктів банки активно вводили поточні рахунки з високими відсотками, намагаючись хоч би частково повернути кошти, вилучені клієнтами з депозитів. Особливо важким для ринку платіжних карт був 1 квартал 2009 року, коли практично всі основні показники досягли свого дна.
Але як свідчать статистичні дані 2010 року і активізація самих банків, ситуація на ринку стабілізувалася, і експерти прогнозують повернення до ключових докризових показників вже в 2011 році.
"Зараз на ринку відбуваються якісні зміни. Упевнений, що за обсягом і кількістю операцій, рівнем активності карт ринок перевищить докризові показники в 2011 році", - говорить начальник управління роздрібних продажів Сведбанку Володимир Довгаль. Він вважає, що найближчим часом банки активно розвиватимуть карткові продукти, у тому числі за рахунок розширення функціональності карткових рахунків.
Приємною тенденцією для багатьох буде розмороження банками таких послуг, як овердрафти і кредитні карти. Але навчені гірким досвідом фінустанови в таких випадках будуть прискіпливіші до клієнтів. "2010 рік - це рік відновлення кредитних карт. Правда, в більшості випадків пропозиції по кредитних картах надходять існуючим клієнтам", - говорить директор департаменту розвитку карткового бізнесу VAB Банку Юлія Морозова. За її даними, кредитні карти сьогодні обслуговують близько 20 банків, з яких десять пропонують цей продукт виключно в рамках програм лояльності. "Кредитні карти і овердрафти будуть одними з найбільш популярних банківських продуктів. Найближчим часом більшість банків відновлять такий вид кредитування", - прогнозує Довгаль.
""Альфа-Банк" вже відновив карткове кредитування існуючих клієнтів. Наступним нашим кроком буде початок карткового кредитування всіх клієнтів", - підтверджує тенденцію Олександр Поддерегін, начальник управління карткових продуктів Альфа-банку (Україна). Окрім цього, він відзначає активізацію продажів овердрафтів в рамках укладених зарплатних проектів.
В інших банках теж підтверджують відновлення карткового кредитування. "На сьогоднішній день в банку повністю розморожені програми кредитування по картах з пільговим періодом кредитування до 45 днів", - повідомили в прес-службі ВТБ Банку . При цьому ще недавно банк обмежувався лише встановленням кредитних лімітів у розмірі трьох окладів клієнтам, які обслуговуються по зарплатних проектах. Зараз фінустанова веде роботу у напрямі збільшення сум лімітів кредитування по картах, а також спрощення процедури оформлення кредитної карти.
"Основний напрям, за рахунок якого можливий розвиток ринку платіжних карт - це кредитні карти", - вважає Дмитро Поліщук, директор департаменту маркетингу і розвитку бізнесу банку "Ренесанс Кредит". Він підкреслює, що основну частку карткового ринку становлять зарплатні карти, але в цьому сегменті зміни стосуватимуться лише перерозподілу карткових портфелів між банками. А кредитні карти, частка яких за останні 1,5-2 роки в портфелях українських банків значно скоротилася, знов будуть популярними.
В той же час очікується падіння інтересу в самих банків до поточних карткових рахунків з підвищеними відсотками. Банки вже наростили свою ліквідність і тепер знижуватимуть прибутковість по таких картах. "Банки уникатимуть активного просування такого універсального карткового продукту, як поточний рахунок з підвищеними відсотками, який був виведений на ринок в період кризи, аби повернути довіру споживача", - прогнозує Антон Шаперенков, директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу "VAB Банку".
Банкіри також відзначають підвищення культури користування банківськими картами, що виражається все в більшому обсязі і кількості безготівкових операцій, що проводяться клієнтами. Обсяг безготівкових операцій по платіжних картах за 1 півріччя зріс з 5,2 до 6,38% (порівняно з операціями зі зняття коштів), а кількість - з 13,05 до 15,89%. Такі показники, звичайно, незрівняні з аналогічними в розвинених країнах, проте тренд неухильно йде вгору. "У зарубіжних країнах на безготівкові розрахунки припадає, як правило, до 50% операцій по карті або навіть більше", - відзначає Морозова.
Доганяти зарубіжні країни нашим громадянам доведеться і в кількості щомісячних операцій, які припадають на одну платіжну карту. В Україні це поки одна щомісячна транзакція, тоді як росіяни проводять 1,33 операції на місяць, чехи - 2,42 операції, поляки - 3,25 операції на одну карту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас