Експерти: Ціни на хліб і хлібопродукти в Україні до кінця року можуть зрости ще на 2-3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ціни на хліб і хлібопродукти в Україні до кінця року можуть зрости ще на 2-3%

Аграрний ринок
268
У зв'язку зі зростанням світових і внутрішніх цін на зернових, ціни на хліб і хлібопродукти в Україні до кінця року можуть зрости ще на 2-3%.
Ситуація на вітчизняному зерновому ринку, на думку Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, залишається напруженою. Підвищення світових і внутрішніх цін на пшеницю в липні вже призвело до підвищення цін на хліб і хлібопродукти в країні в серпні на 2,9%, тоді як середні темпи зростання цін на дані продукти за останні чотири місяці склали всього 0,5%.
За попередніми оцінками, кількість урожаю зернових і зернобобових культур в Україні в поточному році складе 40,7 млн. тонн, що на 13% менше, ніж торік (46,8 млн. тонн). Урожай пшениці в порівнянні з 2009 роком може знизитися на 9,1% до 19 млн. тонн, урожай ячменю - на 17,8% до 9,7 млн. тонн. Проте, очікується, що обсяг урожаю кукурудзи і соняшнику в поточному році зросте на 9,5% до 11,5 млн. тонн і на 6,8% до 7 млн. тонн відповідно.
З врахуванням середнього споживання зернових і зернобобових культур в перебігу сезону у розмірі 25,5 млн. тонн, експортний потенціал України впродовж 2010 року залишається досить сильним - близько 15,2 млн. тонн.
"Рішення уряду 10 серпня 2010 року не вводити жодних обмежень на експорт зерна сприятиме зниженню вартості світової ціни на пшеницю. Це досить хороший сигнал для вітчизняної економіки, де на експорт продукції АПК припадає від 15 до 22% всього експорту товарів з країни, залежно від кількості урожаю. Таким чином, приплив іноземної валюти в країну від експорту продукції АПК продовжиться і підтримає вартість національної валюти", - відзначає експерт.
Нагадаємо, що Україна в 2009 році зайняла шосте місце в світі по експорту зернових після США, Європи, Канади, Росії і Австралії. Обсяг експорту зернових і зернобобових торік склав 20,3 млн. тонн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас