Банки пішли у розвідку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки пішли у розвідку

Казна та Політика
956
Експерти вважають, що знайти бажаючих купити папери на 100 млн. грн. буде дуже складно.
Ринок корпоративних облігацій дещо підмочив свою репутацію в період кризи численними дефолтами і реструктуризаціями. У 2010 р. він все ще знаходиться у стані стагнації, не дивлячись на спроби окремих комерційних структур розмістити свої боргові папери. Говорити про фінустанови і зовсім не доводиться, оскільки вони поводилися на ринку облігаційних позик украй пасивно.
Тим не менше дізнатись про настрої інвесторів зважився Platinum Bank , запланувавши випуск облігацій на чималу суму в 100 млн. грн. Як сказав генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов, здійснити розміщення облігацій планується до кінця листопада, а термін обігу паперів складе два роки. Планованої прибутковості випуску банкір не повідомив, обмежившись уточненням, що прибутковість буде ринковою.
"При правильній координації ми упевнені, що випуск буде своєчасним. Кошти підуть на споживче кредитування, існуючі продукти - розстрочку, кредити готівкою, персональні кредити", - сказав Краснов. Він також запевнив, що ринковим буде і сам випуск облігацій, тобто попередніх домовленостей з покупцями в банку немає.
В той же час у експертів немає упевненості, що зараз правильний час для розміщення облігацій. "Поки ринок корпоративних облігацій не є привабливим. Цього року я не пам'ятаю, аби банки випускали облігації. І навряд чи зараз вони почнуть це робити масово, швидше це можуть бути одиничні випадки", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександр Печерицин.
Втім, на його думку, навіть поліпшення параметрів випуску доки не може оживити інтерес потенційних інвесторів до ринку корпоративних облігацій. "Потрібно або випускати облігації під держгарантії або, скажімо, передбачати щомісячну оферту, але це вже будуть не корпоративні облігації, а інші інструменти фінансового ринку", - вважає експерт.
"Мене здивував обсяг планованого випуску "Платінум банку". Складно сказати, яким чином банк має намір провести розміщення в повному обсязі, враховуючи, що вторинний ринок корпоративних облігацій зараз взагалі не працює, а основна увага прикута до ПДВ-облігацій", - говорить старший аналітик інвесткомпанії UFC Capital Артем Кость.
Він вважає, що тим, хто займається торгівлею цінними паперами, потрібна ліквідність, а більшість банків, страхових компаній, пенсійних фондів зараз налаштовані на роботу з державними облігаціями, оскільки можна отримати під них рефінансування Нацбанку або продати їх нерезидентам.
Високими відсотковими ставками покупця зараз теж не заманиш. "На відсоткову ставку покупці можуть і не подивитись. І якщо запропонувати високий відсоток, то інвестор може вирішити, що це ризиковий вклад", - зазначає Печерицин.
Експерти вважають, що якщо Platinum Bank вдало розмістить свої облігації, то це може бути сигналом ринку про те, що попит на корпоративні боргові папери починає відроджуватися. Проте швидке розміщення може також свідчити про наявність заздалегідь досягнутих домовленостей з інвесторами про продаж їм облігацій. У останньому випадку вірогідний варіант, коли частина випуску буде викуплена інвестиційною компанією, що займається андеррайтингом випуску. "Андеррайтингом там займається крупна інвестиційна компанія ("Драгон Капітал"). Я не виключаю, що якщо розмістити облігації банку відразу не удасться, то інвесткомпанія може узяти їх на себе, а після закінчення якогось часу спробувати продати на вторинному ринку", - вважає один з опитаних аналітиків.
"Драгон Капітал" оптимістичніша відносно перспектив свого клієнта. На думку експертів ДІК, покупці облігацій зараз можуть прагнути диверсифікувати свій портфель як з точки зору концентрації ризиків, так і для підвищення загальної прибутковості. А тому вони сповна можуть виявити цікавість до даної облігаційної позики. "Папери будуть цікаві як вітчизняним, так і іноземним покупцям. Ми бачимо попитування, у тому числі і серед українських КУА і приватних осіб", - упевнений Максим Нефьодов, директор інвестиційно-банківського департаменту "Драгон Капітал".
Він зазначає, що завдяки сильній базі акціонерів (зокрема, Horizon Capital, East Capital і IFC) і позитивній динаміці ключових фінансових показників, банк може розраховувати на високий попит на свої папери.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас