Точка зору: Проект закону про Нацбанк України є технічним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Проект закону про Нацбанк України є технічним

Казна та Політика
389
Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про національний банк України" (з питань організації готівково-грошового обігу) по суті, є технічним, говорить його автор, народний депутат України Юрій Воропаєв.
"Я в цьому документі просто ввів уточнення, яких не було раніше. Так, наприклад, ст.7 доповнена тим, що Нацбанк здійснює готівково-грошовий обіг. І це зрозуміло - у нас в країні тільки цей орган уповноважений таке робити. У цій же статті додано істотне, на мій погляд, уточнення - Нацбанк здійснює нагляд за платіжними системами відповідно до законодавства ", - зазначає Ю. Воропаєв.
За його словами, в нині діючому законі регламентується норма про заступників голови НБУ - 4 людини. "Проте я вважаю, що досвід управління Нацбанком в умовах кризи показав - потрібно якомога швидше реагувати на неординарні ситуації на валютно-фінансовому ринку. Тому і додав, що голова НБУ має заступників (не вказуючи їх кількість), кількісний і персональний склад яких, визначається ним за погодженням з радою НБУ. Тим не менш, це не означає, що заступників голови Нацбанку має бути чотири. Їх може бути і, наприклад, два", - констатує автор законопроекту.
Ю. Воропаєв вважає, що подібний законопроект нардепа Юрія Полунєєва, хоча і не є технічним, спрямований на штучне обмеження обороту міжнародних платіжних систем.
"Якщо ми приймемо такий проект закону, то це призведе до того, що комерційні банки країни опиняться у повній ізоляції. Більш того, я думаю, що в разі ухвалення такого законопроекту буде створена ще одна бюрократична структура по контролю за платіжними системами. А на неї, як знаєте, доведеться виділяти чималі кошти", - резюмує Ю. Воропаєв.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас