"Ъ": Нацдепозитарій зібрався без дозволу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацдепозитарій зібрався без дозволу

Фондовий ринок
406
Відбулись перші збори акціонерів Національного депозитарію (НДУ) за останні три роки. Як повідомило джерело, ознайомлене із проведенням зборів, член Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Олексій Петрашко (голосував від імені 86% акцій НДУ, що належать державі) підтримав звільнення голів наглядової ради Віктора Івченка і правління Володимира Ульянова.
Вони обіймали свої посади з грудня 2005 року, а вже в жовтні 2006 року НДУ отримав в регулятора десятирічну ліцензію на право здійснення депозитарної діяльності. Місце глави депозитарію зайняв Василь Роговий, який обіймає аналогічну посаду в конкуруючій установі - Всеукраїнському депозитарії цінних паперів (ВДЦП), де представляє інтереси Нацбанку (володіє більше 22% акцій ВДЦП). Головою правління Нацдепозитарію обраний Олександр Швець, який був позаштатним радником колишнього глави ДКЦПФР Сергія Петрашка в 2009 році. У Нацдепозитарії заперечують факт зборів акціонерів, що відбулися.
"Вранці прем'єр-міністр Микола Азаров погодив завдання на голосування, за яким представник держави не повинен реєструватися і повинен оголосити про проведення зборів акціонерів НДУ 17 листопада, - сказав Віктор Івченко (контролює майже 14% НДУ).- Я, як голова зборів, оголосив, що, згідно із доручення органу, уповноваженого розпоряджатися 86% акцій депозитарію, збори не відбудуться. Після цього я пішов".
За його словами, проведення комісією "наради і обговорення питань, не є зборами акціонерів". Він вважає збори незаконними.
Олексій Петрашко відмовився від коментарів, попросивши звернутися до прес-служби, яка на дзвінки Ъ не відповідала. У приймальні глави ДКЦПФР Дмитра Тевельова повідомили, що він поїхав до Кабміну. А пан Тевельов відповісти на питання Ъ не зміг, пославшись на перебування в аеропорту.
"Івченко приніс лист на збори, але так його і не показав. Лист офіційно нікуди не заходив, і комісія діяла згідно із проектом завдання, затвердженим ДКЦПФР 7 вересня", - повідомило джерело, уточнивши, що рішення про зміну керівництва НДУ приймалося в адміністрації президента. Віктор Івченко говорить зворотне: "Рішення прем'єр-міністра (про перенесення зборів.-ред.), наскільки мені відомо, погоджене з президентом, і не думаю, що ці події матимуть продовження".
Джерело також зазначило, що прийняті рішення необхідні для створення Центрального депозитарію: "Спочатку уніфікуються регламенти роботи НДУ і ВДЦП, а далі все пройде швидко. Логічно створювати Центральний депозитарій на базі НДУ, оскільки державна частка в ньому більша і у всіх законах прописаний НДУ". "Упевнений, що без об'єднання двох або навіть трьох депозитаріїв (третій створений в структурі Нацбанку для обслуговування держоблігацій.-ред.), і створення прозорої системи прав власності, нам не слід розраховувати на серйозні інвестиції", - сказав пан Роговий. Своє призначення він вирішив не коментувати, поки не побачить офіційний протокол зборів акціонерів.
Нацбанк ініціював і третє за важливістю питання зборів - про відміну додемісії акцій НДУ на 73 млн грн., аби забезпечити центробанку велику частку в капіталі Центрального депозитарію, упевнений пан Івченко. Юристи сумніваються в нелегітимності зборів, навіть з урахуванням того, що позиція ДКЦПФР не була погоджена з думкою прем'єр-міністра.
"Особою, яка управляє акціями НДУ, є ДКЦПФР. Вона не зобов'язана погоджувати кожну свою дію із Кабміном, а лише звітувати перед ним", - стверджує старший юрист "Василь Кисиль і партнери" Наталя Доценко-Білоус.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас