Нксперт: Китайська гречка допоможе українському уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нксперт: Китайська гречка допоможе українському уряду

Аграрний ринок
435
Імпортуючи гречку, уряд убезпечує себе від подорожчання і протистоїть виникненню дефіциту навесні-влітку наступного року.
Так прокоментувала ситуацію на ринку керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА Марія Колесник.
За її словами, необхідність в імпорті існує, оскільки очікуваний урожай гречки 160 тис. тонн при 230 тис. тонн торік. "Торішні обсяги не дозволили сформувати перехідні запаси - вони нульові", - зазначила в бесіді з кореспондентом focus.ua Колесник.
Колесник прогнозує, що імпорт не набагато зменшить вартість гречки в Україні. "Ціна в роздрібі залежить від обсягів імпорту і тривалості в часі. Швидше за все, імпорт зупинить подальше зростання, а при насиченні ринку можливе деяке зниження ціни, проте не до липневих показників", - вважає експерт. Колісник вважає, що економічно обґрунтована ціна на гречку - на рівні 10 грн. за кілограм.
Нагадаємо, услід за ажіотажем, викликаним дефіцитом гречки в Росії, гречка в роздрібній торгівлі подорожчала удвічі - до 16-18 грн. за кг, після чого представники влади заявили про те, що підстав для подорожчання гречки в Україні немає.
За словами глави Антимонопольного комітету Олексія Костусєва, АМКУ в ході розслідування, пов'язаного з підвищенням цін на гречку, дійшов висновку, що подорожчання гречки не пов'язане із змовою учасників ринку, а головними причинами підвищення цін стало зменшення посівних площ і відповідно, дефіцит сировини на внутрішньому ринку.
Пізніше президент Віктор Янукович доручив прем'єр-міністрові Миколі Азарову до 10 вересня забезпечити інтервенцію на ринок продовольчих товарів за рахунок запасів Держкомрезерву і Аграрного фонду України, в першу чергу, гречаної крупи. Також уряд допускає для покриття дефіциту на внутрішньому ринку імпорт гречки в поточному році з Китаю. Зокрема, Китай може ввезти до України близько 20 тис. тонн гречки.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас