Інвестори, як і раніше, не готові ризикувати, незважаючи на зростання оптимізму з приводу Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори, як і раніше, не готові ризикувати, незважаючи на зростання оптимізму з приводу Китаю

Казна та Політика
177
Всього за один місяць ставлення інвесторів до китайської економіки різко змінилося з негативного на позитивне, проте цього виявилося мало для підвищення їхнього апетиту до ризику, свідчать дані опитування керівників активами, проведеного компанією Bank of America Merrill Lynch з 2 по 9 вересня 2010 року.
Тим часом, незважаючи на низький апетит до ризику, на думку багатьох інвесторів, ціна золота, однієї з тихих гаваней в неспокійні часи, в даний час невиправдано висока.
За підсумками вересневого дослідження, 11% респондентів висловили припущення, що протягом найближчих 12 місяців китайська економіка прискорить своє зростання, при цьому в серпні поточного року 19% керівників фондами вважали, що китайська економіка здаватиме позиції, а в липні частка песимістів складала 39%.
"Нова хвиля оптимізму з приводу зростання китайської економіки дає деяку надію на те, що протягом найближчих місяців настрої інвесторів зміняться на краще. Питання лише в тому, чи досить буде одного Китаю для того, щоб інвестори подивились на ситуацію по-новому", - відмітив провідний стратег з міжнародних корпоративних інвестицій Bank of America Merrill Lynch Global Research Майкл Хартнетт.
Як показало останнє опитування, інвестори на глобальних ринках (GEM - Global Emerging Markets), що розвиваються, поспішили підтвердити свої слова ділом і почали активно скуповувати акції китайських компаній.
Тим часом Росія, за даними опитування, як і раніше є фаворитом серед країн, що розвиваються. Друге за популярністю місце зайняла Бразилія, а ось Туреччина дещо здала свої позиції.
"GEM продовжили залишатися найбільш переважним напрямом для вкладень в акції. Стосовно США, єврозони і Великобританії настрої інвесторів загалом і в цілому залишаються нейтральними, трохи впала привабливість японських компаній", - сказано в звіті.
В очікуванні початку IV кварталу глобальні інвестори демонструють підвищену настороженість. Одним з ключових показників зниження апетиту до ризику є те, що велика кількість керівників фондами одночасно вважає акції недооціненими, а боргові інструменти - переоціненими.
"Розрив між оцінкою боргових паперів і акцій перевалив за сто пунктів вперше з початку 2003 року, коли цей показник був вперше включений в опитування: 38% респондентів вважають акції недооціненими, а 68% дотримуються думки, що ціни на боргові інструменти невиправдано високі", - йдеться в огляді.
Проте, у вересні частка керівників, які не стали скорочувати частку паперів з фіксованою прибутковістю в своїх портфелях, знизилася: скорочення ваги цих інструментів було відмічене лише в 15% відсотків респондентів у порівнянні з 23% в серпні.
Набагато більша кількість респондентів монетизували свої активи. Серед опитаних 20% збільшили частку грошових коштів у портфелях, що удвічі перевищує рівень минулого місяця. Середній рівень грошових коштів у портфелях інвесторів у вересні зріс до 4% в порівнянні з 3,8% в серпні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас