Угорщина веде переговори про приєднання до проекту будівництва газопроводу AGRI — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщина веде переговори про приєднання до проекту будівництва газопроводу AGRI

Казна та Політика
217
Уряд Угорщини веде переговори з азербайджанськими чиновниками з питання приєднання до нового проекту будівництва трубопроводу, по якому природний газ доставлятиметься з Каспійського регіону на захід, - до Південно-Східної і Центральної Європи через території Грузії і Румунії, передає неофіційну інформацію Reuters. Даний проект має назву Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI). За попередніми підрахунками, AGRI коштуватиме 1,2-4,5 млрд євро, його пропускна спроможність складатиме 2-8 млрд куб. м газу на рік.
Як вважають в неофіційних колах, Угорщина може виграти від участі в проекті AGRI, оскільки в даний час країна споживає 14 млрд куб. м газу щороку, причому 80% з них є продуктом російського імпорту.
Reuters підкреслює, що, швидше за все, інтерес уряду Угорщини до цього проекту не означатиме відмови від участі в проекті газопроводу Nabucco, який залишається для країни пріоритетним. Про це, як повідомляє агентство, не раз заявляли керівники країни.
Як відомо, Nabucco є проектованим магістральним газопроводом протяжністю 3,3 тис. км., який піде в обхід Росії з Центральної Азії в країни Євросоюзу, перш за все до Австрії і Німеччини. Його проектна потужність складає 26-32 млрд куб. м газу на рік.
Витрати на будівництво оцінюються в 10 млрд євро.
За проектом, на який його автори спиралися в 2004 році, передбачалося поставляти газ з Ірану.
В 2006 році у зв'язку з початком ядерної програми Ірану було прийнято рішення змінити проект і поставляти газ з Туркменії, Узбекистану і Азербайджану.
В проекті беруть участь Австрія, Туреччина, Болгарія, Румунія, Угорщина і Німеччина. Кожен з учасників володіє рівними частками - по 16,67%.
Як відомо, проект будівництва газопроводу "Південний потік" передбачає, що він проходитиме через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи. Проект "Південний потік" реалізує ВАТ "Газпром" спільно з італійським концерном ENI і французьким Electricite de France (EDF). Частка Газпрому в проекті складе 50%, EDF - не менше 10%, решта припаде на ENI.
Передбачається, що морська ділянка газопроводу пройде по дну Чорного моря від компресорної станції "Берегова" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Його загальна протяжність складе близько 900 км., максимальна глибина - понад 2 км., а продуктивність - 63 млрд куб. м на рік. Передбачається, що далі дві гілки його сухопутної частини будуть направлені до Італії та Австрії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас