Конституційний суд може ущемити права громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конституційний суд може ущемити права громадян

Казна та Політика
614
Сьогодні Конституційний суд (КС) дасть відповідь, чи конституційно поступили народні депутати, передавши сотні тисяч справ по соціальних виплатах з адмінсудів до судів загальної юрисдикції. Громадянам треба особливо уважно вчитатися у вердикт суду, оскільки парламентарі за рахунок законодавчих змін істотно зменшили їхні шанси і можливості в спорах з державою.
Сьогодні КС оповістить рішення за поданням Верховного суду (ВСУ), в якому ставиться під сумнів конституційність положень закону №1691-VI, що набрав чинності 10 березня ц.р. Нагадаємо, що цим актом справи по соціальних виплатах були виведені з юрисдикції адмінсудів і передані до загальних судів. Після набрання чинності закону заступник глави ВСУ Анатолій Ярема підкреслив, що йдеться про майже 200 тис. спорів. Зокрема, в травні ц.р. керівництво Вищого адмінсуду (ВАСУ) заявило про те, що з їх суду у ВСУ було передано близько 4,3 тис. тематичних касаційних скарг. Важливо, що у ВСУ працюють менше 90 суддів, з них в цивільній палаті - два десятки суддів.
На підставі всього цього у ВСУ дійшли до висновку, що новий закон №1691-VI не лише невиправдано перенавантажує загальні суди, але і серйозним чином порушує права громадян. 19 березня зібрався пленум ВСУ, де і було схвалено згадане подання в КС. На цьому засіданні 68 членів пленуму попросили колег з конституційної юрисдикції розглянути цю справу як невідкладну.
Обурення ВСУ і суддів із загальних судів зрозуміло. З одного боку, такого роду справи є мало не суттю роботи адмінсудів, яка полягає в захисті прав громадянина в спорах з органами влади. З іншого боку, загальні суди повинні прийняти і розглянути велику кількість справ без всякої компенсації - без додаткового фінансування, кадрового і інформаційно-технічного забезпечення тощо. Голова ВСУ Василь Онопенко, природно, не мав бажання здійснювати такі подвиги заради адмінсудів, керівництво яких постійно діяло врозріз з його думкою. І навряд чи у нього з'явиться це бажання сьогодні, коли роль ВСУ в судовій системі зведена фактично до нуля.
Саме тому на засіданні пленуму звучали звинувачення на адресу голів адмінсудів, що вони свідомо не вкомплектовують штат своїх судів, щоб утримувати зарплати вже працюючих суддів на високому рівні. Як мінімум на вищому, ніж в загальних судах. "Окрім цього, розгляд згаданих справ по цивільно-процесуальному кодексу, а не по Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ) істотно звужує обсяг прав громадян, особливо соціально незахищених. Зокрема, в КАСУ реалізована концепція презумпції винності суб'єкта владних повноважень (влада повинна сама доводити свою невинність), а адмінсуд може сприяти позивачу у формуванні доказової бази. Цього немає в цивільному процесі", - нарікав Анатолій Ярема. Із слів Яреми виникає цілком логічний висновок: визнання положень закону №1691-VI неконституційними - це крок на шляху до відновлення прав громадян в спорах, пов'язаних з порушенням їхніх соціальних гарантій органами державної влади.
При цьому лідери адмінюстиції опинилися в подвійній ситуації. Адже, з одного боку, сам глава ВАСУ Олександр Пасенюк м'яко констатував на одному із засідань комітету Ради з правосуддя, що справи щодо соцвиплат - відвічна парафія адмінсудів, а парламент навіщось намагається її звузити. Хоча було помітно, що за цю категорію спорів Пасенюк бореться далеко не з тим азартом, як, наприклад, у випадку із земельними або податковими спорами.
З іншого боку, соціалка тисне на адмінсуди. У 2009 р. Київський апеляційний адмінсуд, наприклад, накопичив майже 100 тис. справ, левова частка яких - соціальні. Саме тому окремі члени комітету з правосуддя запросто згадують про те, як лідери адмінюстиції вели з ними розмови з приводу можливості розвантаження адмінсудів тим або іншим чином. Швидше за все, саме тому голови адмінсудів завзято кинулися виконувати вимоги закону №1691-VI відразу після його набрання чинності.
Важливо також і те, що серед авторів цього закону значаться тоді ще депутати, а сьогодні - міністр юстиції Олександр Лавринович і заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов. Їх політичне бачення з приводу передачі справ по соціальних виплатах з адмінсудів до загальних судів, найімовірніше, залишається незмінним. А отже, навіть якщо КС задовольнить вимоги ВСУ, Лавринович і Портнов матимуть достатньо можливостей для недопущення повернення згаданих суперечок в адмінсуди. В будь-якому разі - останнє слово залишається за суддями КС, і сьогодні буде зрозуміло, чим керується і на яких позиціях стоїть більшість з них.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас