ГПУ: Кравченко був замовником вбивства Г.Гонгадзе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПУ: Кравченко був замовником вбивства Г.Гонгадзе

Кримінал
7189
Колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Кравченко був замовником вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це РБК-Україна повідомив прес-секратар Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко.
Кримінальна справа щодо замовника вбивства закрита у зв'язку зі смертю обвинуваченого.
Також Бойченко повідомив, що 7 вересня завершилося досудове слідство по кримінальній справі по генералу Олексію Пукачу. За словами Бойченка, 15 вересня потерпілі зможуть приступити до ознайомлення з матеріалами досудового слідства.
Також він заявив, що єдиним обвинувачуваним по даній справді є Пукач. Йому висунута низка обвинувачень, серед яких "умисне вбивство при обтяжуючих обставинах, вчинене на замовлення"
Нагадаємо, журналіста Гонгадзе викрали 16 вересня 2000 р. На початку листопада того ж року в Таращанському лісі в Київській обл. був виявлений обезголовлений труп, який експертиза згодом визнала тілом зниклого журналіста.
У листопаді 2000 р. лідер соціалістичної партії України Олександр Мороз оприлюднив аудіозаписи, передані йому колишнім майором державної охорони Миколою Мельниченком, нібито зроблені в кабінеті екс-Президента Леоніда Кучми, які свідчать про причетність колишнього глави держави до вбивства Гонгадзе.
Після "касетного" скандалу Мельниченко з 2000 р. декілька років прожив в США. За словами самого майора, ці розмови він записував на диктофон, який підкладав під диван в кабінеті глави держави.
Підозрювані в причетності до вбивства були затримані в лютому 2005 р. Ними виявилися троє співробітників департаменту зовнішнього спостереження МВС: Валерій Костенко, Олександр Попович і Микола Протасов. У ході судового процесу всі підозрювані зізналися в тому, що 16 вересня 2000 р. у супроводі генерал-лейтенанта міліції Пукача і за його наказом вивезли Гонгадзе за межі Києва. У 2008 р. Апеляційний суд Києва визнали винними трьох колишніх співробітників МВС. Колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження Головного управління кримінального розшуку МВС Пукача, який з 2003 р. перебував у міжнародному розшуку, затримали 21 липня 2009 р. Генпрокуратура 24 липня 2009 р. висунула офіційне обвинувачення Пукачу в співучасті у вбивстві журналіста Гонгадзе .
За офіційною версією, саме Пукач став головним виконавцем вбивства журналіста Гонгадзе. За даними слідства, він організував стеження за журналістом і керував групою офіцерів міліції, які викрали Гонгадзе 16 вересня 2000 р. і вивезли його в поле поблизу села Сухоліси Білоцерківського району Київської області.
За версією слідства, Пукач власноручно задушив журналіста і змусив співучасників мовчати про злочин, що трапився, а потім, можливо, перепоховав тіло в лісовому масиві Улашевського лісництва Таращанського району. Висловлювалися припущення, що Пукач не міг діяти самостійно, без відома свого попередника на посту начальника головного управління кримінального розшуку, а в той час керівника апарату МВС України Едуарда Фере.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас