"Укрводка" прогнозує суттєве подорожчання ЛГП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрводка" прогнозує суттєве подорожчання ЛГП

Казна та Політика
545
Збільшення акцизу, вартості спирту і склотари призведе до істотного подорожчання лікеро-горілчаних виробів (ЛГВ), прогнозує асоціація "Укрводка".
"З 1 вересня була підвищена ставка акцизного збору до 39,4 грн. за 1 л 100% етилового спирту (було 34 грн. - ред.). Концерн "Укрспирт" в черговий раз, користуючись монопольним становищем на ринку, підвищив вартість спирту майже на 30% - до 115 грн. за 1 декалітр (дал)", - говориться у повідомленні асоціації у вівторок із посиланням на її голову Івана Жолнера.
За розрахунками "Укрводки", об'єктивна ціна спирту із врахуванням зміни ситуації на сировинних ринках не повинна перевищувати 99 грн. за 1 дал.
Асоціація додає, що вартість пляшки також збільшиться на 20%, про що заявили скляні заводи під час проведення круглого столу на минулому тижні.
Крім того, наголошується в повідомленні, зараз лобіюється питання про введення нових захисних елементів і збільшення вартості акцизної марки у декілька разів, що не вплине на боротьбу з тіньовим ринком, але призведе до чергового підвищення цін.
Як вважає "Укрводка", постійне зростання вартості ЛГП при зниженні купівельної здатності населення загрожує вітчизняним виробникам втратою ринків збуту і активізацією імпорту. За її даними, за 5 місяців поточного року імпорт горілки до України відносно аналогічного періоду 2009 року збільшився на 79,5% - до 161,4 тис. дал. Одночасно внутрішнє виробництво ЛГП за 7 місяців цього року зменшилось на 11,8% - до 29,7 млн дал ЛГП продукції, у тому числі горілки - на 10,7%, до 22,5 млн дал.
Асоціація розраховує, що уряд візьме до уваги важку ситуацію в галузі при ухваленні регуляторних рішень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас