"Ъ": ПФТС має намір провести модернізацію майданчика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ПФТС має намір провести модернізацію майданчика

Фондовий ринок
273
9 вересня наглядова рада ПФТС затвердила план першочергових дій з розвитку майданчика до кінця 2010 року, повідомили вчора на біржі. Як розповів голова ради директорів ПФТС Олександр Скляров, аби прискорити процес виставляння заявок та укладання операцій, вони розглядають можливість розміщення обладнання торговців на одному з дата-центрів біржі. "Змагання йде на соті долі секунди, і наближеність технічного обладнання клієнтів до біржі матиме певну перевагу", - упевнений він.
ПФТС займеться розвитком інтернет-трейдингу. "Завершується тестування системи PFTS Next. І клієнтам онлайн-брокерів буде запропонований брокерський торговельний термінал, підключений безпосередньо до біржі, але з обмеженими функціями", - сказав Скляров. Брокерська система надаватиметься за пільговим тарифом, але на певних умовах - за переддепонування коштів на рахунку і ліквідності. За словами Склярова, якщо раніше підключення до інших брокерських систем коштувало декілька тисяч євро, то підключення до PFTS Next обійдеться в 1 грн. (щомісячна плата - 1 грн.). Решту тарифів на ПФТС розрахують до кінця вересня.
Змінюються умови роботи маркет-мейкерів. "Тариф розроблятиметься залежно від розміру лота, величини спреда і обсягу операцій", - зазначив Олександр Скляров. За даними учасників ринку, за підтримку котирувань з одного емітенту біржа щомісячно платила близько 40 тис. грн. План включає і розвиток після трейдингової інфраструктури - в першу чергу це створення центрального контрагента і розробка моделі проведення клірингу і розрахунків (зараз цим займається депозитарій), а також перегляд інформаційної політики.
"Існує необхідність у модернізації сайту біржі, який поступається за інформативністю нашим партнерам. Ми маємо намір зміняти тарифну політику за подання інформації", - повідомив Скляров. Фондова інформація з 15-хвилинною затримкою буде безкоштовною, в режимі онлайн - залишиться платною.
Учасники ринку чекали перегляду цінової політики ПФТС у бік зниження, оскільки без цінових змін неможливо повернути попередні позиції. "Але навіть якщо нам почнуть доплачувати, це не зробить український фондовий ринок повноцінним.
Смішно говорити про розвиток бірж без розвитку самого ринку", - вважає директор ІГА "Арт-капітал" Леонід Городецький. Заступник директора торговельного департаменту ДІК Dragon Capital Денис Мацуєв упевнений, що ПФТС потрібно не воювати за втрачені позиції, а шукати нові ніші: "Вони могли б підняти торгівлю ф'ючерсами на вищий рівень або організувати торгівлю новими паперами". Виконавчий директор ДІК KBC Securities Ukraine Петро Антропов сумнівається, що прийнятий план зможе повернути інтерес торговців до ПФТС: "Слід вводити нові продукти, яких немає на 'Українській біржі'. І вже ними торгуватимуть останні брокери".
На думку Мацуєва, торговці поодинці не переходитимуть на ПФТС, якщо їх партнери залишаться на "Українській біржі". Ефективним буде лише колективний перехід. "Торгуватимуть там, де зручна платформа і висока ліквідність", - вважає глава правління Eavex Capital Юрій Яковенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас