Ланцюгова реакція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ланцюгова реакція

Аграрний ринок
2785
Що частіше в уряді говорять про те, що ціни не зростуть, то більша ймовірність, що все відбудеться з точністю до навпаки. Схоже, нинішньої осені нам доведеться ще раз переконатися у вірності цього твердження. Попри мажорні заяви прем'єр-міністра Миколи Азарова, осіннє подорожчання продуктів харчування може виявитися найбільш масштабним за останні три роки. Із причин, від уряду не залежних.
Перша з них - природні катаклізми. Заморозки в Латинській Америці, дощі в Канаді й повені у країнах ЄС, аномальна спека й лісові пожежі в Україні, Росії та Казахстані - усього переліченого вже досить для світової продовольчої кризи, що перевищує за масштабами кризу 2008 року. Принаймні вартість пшениці на світових ринках уже доросла до рівня серпня 2008-го, - а за нею догори поповзли ціни й на інше продовольство.
У 2008 році галопуючі ціни зупинив обвал світових фінансових ринків і надлишок продовольства, що подешевшало. У 2010-му, на жаль, усе навпаки. Спекулянти, які два роки тому підвищили ціни на нафту до $147 за барель, сьогодні так само захоплено вкладаються у ф'ючерси на пшеницю; а про надлишок продовольства - на тлі гуманітарної катастрофи в Пакистані - говорити не випадає.
В Україні до всього цього додається власна, локальна проблема-2010. Справа в тому, що наприкінці жовтня у країні повинні відбутися місцеві вибори. Відповідно, влада до останнього намагатиметься стримати ціни - всупереч логіці й ринковим законам.
На жаль, досвід паливної кризи зразка 2004-го або продовольчої кризи 2008-го, а також доброго десятка інших криз, що сталися в Україні за останні 20 років, показує, що жорстке держрегулювання зазвичай призводить до невиправданого дефіциту. За яким відбувається стрибок цін, що випереджає навіть світову динаміку.
Молоко й молочні продукти
За даними Мінагрополітики, у червні-липні закупівельна ціна молока зросла на 20%, сухе молоко подорожчало на 40%, оптові ціни на вершкове масло з початку літа збільшилися більш ніж на 60%. Причина - ажіотажний попит на молоко й молокопродукти з боку великих оптовиків і переробників, які побоюються дефіциту сировини взимку 2010-2011 років.
В Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ) очікують зростання цін на молоко на 20-30% у жовтні-листопаді нинішнього року. За твердженням аналітиків УКАБ, подорожчання викликане скороченням поголів'я великої рогатої худоби, невизначеністю з оподаткуванням виробників молочної сировини й сезонним чинником.
Справді, за даними Держкомстату, лише в І півріччі 2010-го закупівельні ціни на молоко вже зросли на чверть, тоді як виробництво молока скоротилося на 3,3% рік до року - до 6,72 млн т. Водночас під сумнівом залишається отримання сільгоспвиробниками пільг і дотацій - порядок оподаткування на 2011 рік буде відомий тільки після прийняття (або відхилення) Податкового кодексу, тобто не раніше вересня. І, нарешті, корми. Різке подорожчання спочатку продуктової, а потім і фуражної пшениці ще не позначилося на собівартості молока, - але станеться це найближчими днями.
Одночасно з усіма перерахованими об'єктивними чинниками на кінцеву вартість молока й молокопродуктів неодмінно вплинуть ажіотажний попит і спекулятивна складова. Зазвичай при зростанні цін більш ніж на 25-30% на місяць мало хто з переробників, оптовиків і кінцевих реалізаторів утримується від спокуси заробити на дефіциті. У підсумку, з урахуванням того, що частка сировини в багатьох молочних продуктах перевищує половину вартості, навіть зростання цін на 40% до кінця року може виявитися надто оптимістичним прогнозом.
М'ясо і м'ясопродукти
У Мінекономіки не виключають подорожчання м'яса: "Є підстави говорити про те, що, можливо, в перспективі м'ясо подорожчає... Ще невідомо, що буде з цінами на зернові у вересні-листопаді", - заявив у середині серпня заступник міністра економіки Михайло Русинський. Насправді оцінка ситуації Міністерством, м'яко кажучи, не адекватна ситуації.
Сформована до осені 2010 року структура роздрібної вартості м'яса виглядає таким чином: близько 40-50% становить націнка виробників, посередників і роздробу; 30-40% припадає на корми, 5% - на енергоресурси, 15% - на зарплати та інші виробничі витрати.
Станом на початок вересня лише корми подорожчали на 50%. Відповідно, до кінця вересня - початку листопада роздрібна вартість м'яса й м'ясопродуктів збільшиться щонайменше на 15-20%. Реальне подорожчання буде значно більшим: як свідчить досвід 2006-2008 років, виробники, перекупники та роздрібні торговці збільшують націнку пропорційно зростанню собівартості. Інакше кажучи, до кінця осені м'ясні продукти додадуть у ціні від 20-25% до 35%.
Кінцева вартість залежатиме від держрегулювання на ринку зернових. Якщо уряд запровадить квоти на імпорт (за попередніми даними - в обсязі 2,5 млн т до кінця 2010 року), - вартість фуражної пшениці залишиться на рівні 1350-1400 грн/т, м'ясо подорожчає на 20-25%. Якщо квотування не буде - вартість м'яса підвищиться на 30-35% услід за зростанням цін на корми. Але в будь-якому разі наприкінці року м'ясо й м'ясопродукти коштуватимуть щонайменше на чверть дорожче, ніж у червні-липні 2010-го.
Горілка
За І півріччя 2010 року випуск горілки в Україні впав на 18%, дані асоціації "Укргорілка". Падіння виробництва - здебільшого наслідок значного підвищення акцизів. До літа минулого року горілчаники сплачували акциз у розмірі 21,5 грн за 1 л стовідсоткового спирту, але з червня 2009-го ставку податку підвищили більш ніж на третину, до 34 грн. Одночасно з цим дорожчав і спирт - у підсумку горілка подорожчала в роздробі на 25-40% залежно від виробника.
Загалом із січня по липень 2010 року в Україні було вироблено близько 25 млн дал лікеро-горілчаної продукції, у т.ч. 19 млн дал горілки. За аналогічний період 2009-го виробництво лікеро-горілчаної продукції й горілки становило 30,5 і 23,2 млн дал відповідно. Причому, за підрахунками експертів, внутрішнє споживання впало значно більше, ніж виробництво, оскільки експорт української горілки в І півріччі продовжував зростати: на 21% рік до року збільшилися поставки за кордон горілки, на 16% - лікеро-горілчаної продукції в цілому.
"Підвищення акцизного податку, а також необґрунтоване підвищення ціни на спирт негативно вплинули на виробничу діяльність підприємств лікеро-горілчаної галузі, - зазначає директор асоціації "Укргорілка" Іван Жолнер. - А з огляду на те, що з 1 вересня ставка акцизного збору підвищиться до 39,4 грн за літр стовідсоткового спирту, тенденція скорочення обсягів виробництва лікеро-горілчаної продукції зберігатиметься".
Збільшення акцизу на 5,4 грн призведе до подорожчання горілки в роздробі приблизно на 2 грн: найдешевші "півлітра", що сьогодні коштують 18-20 грн, підвищаться в ціні до 20-22 грн. В цілому, за прогнозом Української торгово-промислової конфедерації, подорожчання залежно від виду продукції становитиме 1-3 грн на пляшці ємністю 0,5 л.
Соняшникова олія
З ростання цін на пшеницю може спровокувати ефект доміно на ринку сільгосппродукції", - йдеться в останньому звіті індонезійської асоціації AmI, найбільшого в Азії імпортера зернових. Аналітики асоціації побоюються, що на тлі рекордного зростання цін на пшеницю, що подорожчала до рівня серпня 2008 року, ажіотажний попит на продовольчі ф'ючерси підвищить ціни на інші зернові й олійні культури.
Почасти побоювання експертів AmI уже втілилися в реальність: вслід за пшеницею на світових біржах почали дорожчати рис, кукурудза, ячмінь, хміль та олійні культури. Зростання котирування ф'ючерсних контрактів, у свою чергу, позначилося на вартості продовольства на локальних ринках. Так, попри високий врожай українського насіння соняшника - 7,1-7,2 млн т проти торішніх 7 млн т, - вартість цієї олійної культури наближається до 2,9-3 тис. грн/т, хоча ще в червні тонну насіння можна було купити за 2,5-2,6 грн.
Почасти зростання цін - наслідок "ефекту доміно", однак на підвищення зіграли й об'єктивні чинники. Основний із них - неврожай ріпаку в Канаді, Європі та Україні і, як наслідок, зростання цін на всі олійні культури. Щоправда, порівняно з ріпаком, вартість якого в липні зросла з 2700 до 3500 грн/т (+30% за 30 днів), соняшник подорожчав незначно. Ціна тонни насіння за останні півтора місяця збільшилася лише на 10-15%.
Більшість експертів вважають, що до зими зростання цін на насіння соняшнику може становити 30% порівняно з літом 2010 року. З огляду на це - і на частку сировини в роздрібній ціні (50%), - ціновий прогноз для соняшникової олії становить +5% у короткочасній перспективі й +15% - до кінця року.
Хлібобулочні, макаронні вироби
З червня по серпень 2010-го середня ціна продовольчої пшениці зросла на 50%: з 1200-1250 до 1820-1850 грн/т, - дані інформаційної компанії "Проагро". Йдеться про продовольчу пшеницю третього класу, з якої здебільшого випікають хліб.
"У собівартості хліба соціальних сортів близько 30% припадає на борошно, - запевняє директор Проагро Микола Верницький. - А борошно зараз подорожчало на 50%,або на 600 грн на тонні. Собівартість хліба, грубо кажучи, збільшилася на 15%".
Теоретично рівно настільки ж мали б подорожчати й "соціальні" сорти хліба - формально, держава регулює лише націнку хлібопекарень, яка не повинна перевищувати 15%. Але на практиці влада має значно більший вплив на ціни й ціноутворення: починаючи з дотування окремих виробників і закінчуючи квотуванням експорту. Крім того, урожай зернових в Україні лише на 7-10% менший, ніж торік (у більшості країн СНД цей показник становить від -20% до -30% до 2009 року). З урахуванням торішніх запасів українські виробники хліба, хлібобулочних і макаронних виробів мають більший простір для маневру, ніж, наприклад, колеги з Росії чи Казахстану.
За словами директора Проагро Миколи Верницького, великі виробники соціальних сортів хліба - наприклад, Київхліб - можуть розраховувати на дотації з місцевих бюджетів. Крім "соціальних" сортів хліба багато хлібопекарень виробляють комерційні хлібобулочні та макаронні вироби, - такі товаровиробники можуть компенсувати збитки від виробництва соціальних сортів за рахунок прибутку, отриманого при виробництві комерційної продукції, вартість якої зростає й надалі.
"Ціни на хліб зростуть у будь-якому разі, оскільки, крім подорожчання зерна, на них позначиться подорожчання газу, палива, електроенергії, - підбиває підсумок експерт. - Щоправда, станеться це ймовірніше ближче до кінця року, після місцевих виборів, призначених на 31 жовтня".
Ганна Сайченко, Володимир Хомяков
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас