У Рахунковій палаті ставлять під сумнів виконання держбюджету за підсумками року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Рахунковій палаті ставлять під сумнів виконання держбюджету за підсумками року

Казна та Політика
258
Низький рівень надходжень доходів і нарощення залишків невідшкодованих сум ПДВ ставлять під сумнів виконання державного бюджету за підсумками року. Про це повідомили в прес-службі Рахункової палати України.
На думку експертів Рахункової палати, наявні ризики в промисловому і аграрному секторах економіки, скорочення банківського кредитування дають підстави чекати за підсумками поточного року сповільнення темпів економічного зростання.
"Споживчі ціни за січень-червень зросли на 3,3%. Надалі рівень інфляції зростатиме унаслідок підвищення цін на промислову і сільськогосподарську продукцію, природний газ для населення, а також тарифів на житлово-комунальні послуги", - йдеться в повідомленні.
В Рахунковій палаті заявляють, що навіть за умов активізації виробничої діяльності рівень безробіття за методологією Міжнародної організації праці складав 9% і істотно перевищив урядовий прогноз - 8,1 %. В той же час заборгованість по виплаті заробітної плати на початок липня зросла на 21,6 % - до 1,8 млрд.грн.
Крім того, відзначають у відомстві, обсяги невідшкодованих сум ПДВ зросли більш ніж на третину і досягли загрозливого розміру - 31,7 млрд.грн., а переплати податків, зборів (обов'язкових платежів) - 14,6 млрд.грн. "Навіть з врахуванням вказаних суб'єктивних чинників рівень виконання річного плану доходів державного бюджету в січні-червні поточного року складав лише 41,9 %. Доходи загального фонду не виконані на 7,5 млрд.грн., або 7,7 %", - підкреслюють в Рахунковій палаті.
У відомстві констатують, що невиконання доходів державного бюджету зумовило проведення витрат в обсязі лише 43 % річного плану. Як і торік, основна їх частина направлена на поточні витрати (97,6 %). Витрати загального фонду не виконані на суму 5,3 млрд.грн., або 4,4 % плану звітного періоду.
"Державний бюджет виконаний в цілому з дефіцитом 26,5 млрд.грн. Унаслідок перевищення надходжень від державних запозичень над погашенням боргу, державний і гарантований державою борг збільшився на 7,2 % - до 340,7 млрд.грн.", - підкреслюють в Рахунковій палаті.
За матеріалами:
Перший діловий
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас