МВФ: Зниження безробіття - запорука завершення світової фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Зниження безробіття - запорука завершення світової фінансової кризи

Казна та Політика
964
Світова фінансова криза не закінчиться, доки урядам не вдасться добитися значного зниження рівня безробіття, передає Reuters думку глави Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домініка Стросс-Кана, яку він висловив на спільній конференції МВФ і ООН в столиці Норвегії Осло.
Тим часом Стросс-Кан заявив, що заходи зі стимулювання економіки сповна оправдані, навіть якщо ведуть до збільшення боргу, але при цьому сприяють зниженню числа безробітних в довгостроковій перспективі.
Головний економіст МВФ Олів’є Бланшар вважає, що людський і соціальний ефект від безробіття значно глибший, ніж економічний ефект від тимчасового скорочення доходу.
"Якщо стимулюючі заходи допомагають скоротити рівень безробіття і таким чином уникнути зростання структурного безробіття, вони здебільше окупаються і ведуть лише до незначного збільшення боргу, якщо порівнювати з фінансовими наслідками абсолютної бездіяльності", - заявив головний економіст МВФ.
Як вважає Бланшар, зміна кредитно-грошової політики може і не зробити значного впливу на процес створення робочих місць, оскільки облікові ставки в багатьох країнах зафіксовані на близькому до нуля рівні.
Представники МВФ також закликали до розширення програм соціальної допомоги безробітним, що має збалансувати рівень споживчого попиту і морально підтримати населення, зайняте активним пошуком роботи.
Відзначимо, на кінець червня ц.р. кількість людей, які втратили роботу, склала 195 млн. При цьому кількість людей, які живуть за межею бідності (менше 2 дол. на день), збільшилося до 1,37 млрд. З найбільшими труднощами стикаються жителі Близького Сходу і Північної Африки, де рівень безробіття 12,2%, а також Латинської Америки, де 8% безробітних. У Південній Азії цей показник дещо кращий - 5,2%, проте тут зосереджена найбільш низькооплачувана робоча сила. У Індії, Пакистані та інших країнах регіону 498,2 млн осіб мають дохід менше 2 дол. на день, а 196,9 млн отримують менше 1 дол. на день.
В глобальному масштабі найвищі темпи зростання безробіття відзначаються серед молоді у віці від 15 до 24 років. До кінця 2009 р. число безробітних у віці від 15 до 24 років досягло рекордного за весь час рівня - 81 млн людей, причому цього року ця цифра має збільшитися.
Нагадаємо, реальне загальне число безробітних в Україні на початок червня ц.р., за даними Національного форуму профспілок України (НФПУ), було на рівні 4,63 млн осіб, що становить 23% працездатного населення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас