"Велика сімка" знову загальмувала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Велика сімка" знову загальмувала

Казна та Політика
1314
Організація економічної співпраці та розвитку (ОЕСР) прогнозує, що зростання економік країн "Великої сімки" (США, Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія і Канада) складе в другій половині 2010 р. приблизно 1,5%, тоді як у травні цей показник очікувався на рівні 1,75%.
"Нещодавні індикатори свідчать про те, що уповільнення темпів відновлення економіки виявилося більш значним, ніж ми очікували раніше", - заявив головний економіст ОЕСР П'єр Карло Падоан.
Негативну динаміку пояснюють тим, що приватного споживання виявляється недостатньо, щоб компенсувати зменшення державної підтримки економіки.
Економісти ОЕСР прогнозують, що ВВП країн "Великої сімки" у третьому кварталі збільшиться на 1,4%, а в четвертому - тільки на 1%. Для порівняння: у першому кварталі 2010 р. економіка провідних країн світу зросла в середньому на 3,2%, а вже в другому кварталі сповільнилася до 2,5%.
Згідно із прогнозом ОЕСР, економіка США, найбільша в світі, в третьому кварталі збільшиться на 2%, а в четвертому - на 1,2%. У той же час економіка Канади - за підсумками третього кварталу - покаже зростання на 2,2%, навіть більш впевнене, ніж у другому, причому показник ВВП країни зросте в четвертому кварталі 2010 р. до 2,3%. ВВП Японії, другої найбільшої економіки світу, в третьому кварталі може збільшитись на 0,7%, а четвертому - на 0,6%.
Слабке економічне зростання буде спостерігатися в Європі. Економіки Німеччини і Франції за підсумками третього кварталу зростуть на 0,7%, а в четвертому кварталі - на 1,1% і 0,3%, відповідно.
Гірше доведеться Італії, де в липні-вересні ВВП знизиться на 0,3%, а в жовтні-грудні продемонструє незначне зростання на рівні 0,1%. Усереднений показник зростання ВВП трьох найбільших економік зони євро (Німеччини, Франції та Італії) у третьому кварталі 2010 р. складе лише 0,4%, проте в четвертому кварталі збільшиться до 0,6%. ВВП Великобританії в третьому кварталі збільшиться на 2,7%, а в четвертому кварталі 2010 р. - на 1,5%.
Серед факторів, які впливають на економічне відновлення, фахівці ОЕСР називають скорочення споживчих витрат, можливе погіршення ситуації на ринку нерухомості, безробіття, невизначеність на ринках державного боргу, можливі коливання фінансових ринків і попиту споживачів. "Невизначеність викликана поєднанням позитивних і негативних факторів. Однак імовірність того, що ми прямуємо до ще одного спаду, мала", - запевняє П'єр Карло Падоан.
Зростанню внутрішнього споживання в розвинених країнах можуть зашкодити високий рівень безробіття і ослаблений ринок житла. Крім того, тиск на фінансову систему продовжить надавати невизначеність на ринках державних боргових облігацій. Стурбованість викликає і рівень інфляції, який досяг надзвичайно високого рівня в багатьох країнах-членах ОЕСР. Причиною цього називається зростання цін на сировину і, в деяких випадках, цінова корекція, яка почалась за збільшенням непрямих податків.
Сильною стороною економік країн "Великої сімки" фахівці ОЕСР називають сприятливе співвідношення обсягу приватних інвестицій і ВВП. На думку авторів доповіді ОЕСР, у поєднанні з упевненими квартальними фінансовими результатами приватних і державних корпорацій це сприятиме тому, що найближчим часом потік інвестицій не зменшиться. Більше того, обсяги товарно-матеріальних запасів у країнах "Великої сімки" знаходяться на рівні, близькому до оптимального, що практично виключає вірогідність їх виснаження в короткочасній перспективі.
При цьому ОЕСР рекомендує розвинутим країнам продовжити дію державних програм стимулювання економіки. "Якщо прийдешнє уповільнення - тимчасове явище, найбільш правильною політикою було б відкласти прийняття заходів зі стимулювання економіки на кілька місяців і одночасно дотримуватися плану із консолідації державного бюджету. Але якщо прийдешнє уповільнення є довгочасною тенденцією, економіці можуть знадобитися додаткові стимули у вигляді зниження облікових ставок або утримання їх на близькому до нуля рівні ", - говориться у доповіді ОЕСР.
Експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) також прогнозують, що зростання світової економіки сповільниться до кінця 2010 р. На думку фахівців МВФ, це відбудеться через те, що уряди багатьох країн не можуть впоратись із борговими зобов'язаннями, а фінансовий сектор продовжує зазнавати труднощів. У фонді вважають, що такі фактори, як спад ринку нерухомості в США, з якого почалася світова фінансова криза, можуть погіршити ситуацію. МВФ попереджає, що якщо число неплатежів з іпотеки знову збільшиться, кредитування знову може зменшитись.
МВФ стурбований тим, що держборг більшості країн "Великої сімки" знаходиться на рівні часів Другої світової війни. Заборгованість великих економік в середньому зросла до кінця 2009 р. до 75% від ВВП з докризових 60%. Греція, Італія, Японія і Португалія є тими країнами з розвиненою економікою, чий держборг досяг "майже неприйнятного рівня". До небезпечної боргової межі наближаються також Ісландія, Іспанія, Великобританія і США.
Найвища державна заборгованість серед економічно розвинених держав світу насьогодні у Японії - близько 200% від ВВП країни. У серпні Міністерство фінансів Японії повідомило, що японський суверенний борг досяг $10,5 трлн. через зниження податкових надходжень до державного бюджету. При цьому жодній проблемній країні, навіть Греції, дефолт не загрожує. "Ми вважаємо, що ринки значно переоцінили ризик дефолту", - стверджує представник МВФ Паоло Мауро.
В той же час фахівці МВФ закликають провідні світові держави скористатися поточними низькими відсотковими ставками і почати зменшувати бюджетний дефіцит, не боячись, що це може загальмувати відновлення глобальної економіки. На відміну від експертів МВФ, для фахівців ОЕСР економічний розвиток важливіше фінансової стабільності. У своїх рекомендаціях економісти ОЕСР допускають відмову від фіскальної консолідації, економії державних витрат з метою скорочення дефіциту держбюджету, у випадку хорошого стану державної скарбниці.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас