Міжнародні вимоги до капіталу банків буде посилено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародні вимоги до капіталу банків буде посилено

Казна та Політика
400
Міжнародний банківський регулятор - Базельський комітет в неділю прийняв рішення про посилення вимог до капіталу банків. Нові розпорядження, розроблені з метою підвищити стійкість кредитних інститутів до глобальних фінансових потрясінь, отримали назву "Базель III".
Очікується, що остаточне рішення про введення нових правил для банків буде прийняте в листопаді після схвалення урядами країн, представники яких входять до складу Базельського комітету.
Найважливішим нововведенням в пакеті "Базель III" є збільшення так званого коефіцієнта основного капіталу першого рівня - мінімального розміру ліквідного резерву власного капіталу банку. Цей показник розраховується із співвідношення суми, складеної з ціни акцій банку і нерозподіленого прибутку, до сукупних ризикованих активів банку.
Сьогодні цей коефіцієнт встановлений на рівні 2 відсотків. За інформацією агентства dpa, Базельський комітет, в якому представлені центральні банки найбільших економічно розвинених країн і міжнародних фінансових організацій, прийняв рішення про його збільшення до 4,5 відсотка. Як нагадує агентство dpa, рішення комітету мають рекомендаційний характер, проте виконуються, як правило, кредитними інститутами багатьох країн.
З підвищенням коефіцієнта перед банками постає завдання залучення найближчими роками додаткових коштів для збільшення капіталу, в першу чергу за рахунок випуску нових акцій.
"Досягнута угода означає зміцнення глобальних стандартів на ринку капіталів", - заявив глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше. Рішення Базельського комітету, за його словами, значно сприяє довгостроковій стабілізації і зростанню, а поетапний перехід до нових стандартів дозволить банкам їх дотримуватись.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас