Студенти просять Януковича відмінити платні послуги у вузах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Студенти просять Януковича відмінити платні послуги у вузах

Казна та Політика
520
19 керівників студентських і молодіжних громадських організацій звернулись із листом до президента України Віктора Януковича з проханням скасувати запровадження додаткових платних послуг для студентів. Про це повідомив координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Чорних.
Звернення підписали керівники Всеукраїнської молодіжної громадської організації (ВМГО) "Студентська платформа", ВМГО "Асоціація профспілкових організаторів студентів", ВМГО "Національний студентський союз", ВМГО "Український студентський союз", ВМГО "Студентське братерство", ВМГО "Студентська республіка", Громадська ініціатива "Студентський захист", ВМГО "Фонд регіональних ініціатив", ВМГО "Республікансько-християнська молодь" та інші, повідомляє "Студентський захист".
"Лідери громадських організацій зазначають, що рішення уряду суперечить статті 53 Конституції України і сприятиме посиленню корупції у вищих учбових закладах України", - підкреслює Андрій Чорних.
Він нагадав, що Конституційний суд України у рішенні від 4 березня 2004 року N5-рп, 2004 у справі про доступність і безкоштовність освіти, визначив, що безкоштовність освіти як конституційна гарантія реалізації права на освіту означає можливість здобуття освіти в державних і комунальних учбових закладах без внесення плати в будь-якій формі за освітні послуги рівня, вмісту і обсягу, визначених законодавством, і в межах тих видів освіти, безкоштовність яких передбачена частиною третьою статті 53 Конституції України.
"Впевнені, що президент України Віктор Янукович прийме єдине правильне в цій ситуації рішення і своїм указом зупинить дію відповідної постанови Кабінету міністрів України і відмінить для студентів додаткову плату за послуги", - резюмував Андрій Чорних.
Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів прийняв постанову "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними учбовими закладами", розроблену Міністерством освіти і науки. Зокрема, в перелік послуг, за які вузам дозволено стягувати оплату, внесли:
- виготовлення студентських і учнівських квитків, залікових книжок, дипломів;
- підготовка до вступу у вищі учбові заклади;
- складання зовнішнього незалежного оцінювання;
- забезпечення обмундируванням студентів і працівників вузів;
- послуги установ фізичної культури і спорту;
- користування бібліотекою;
- комунальні послуги для тих, хто проживає у гуртожитках;
- проведення лабораторних занять для студентів у разі, коли такі заняття пропущені без поважних причин.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас