МФВ схвалив виділення Греції другого кредитного транша у розмірі 2,5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МФВ схвалив виділення Греції другого кредитного транша у розмірі 2,5 млрд євро

Казна та Політика
151
Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалив виділення Греції другого кредитного транша у розмірі 2,5 млрд євро. Останні 6,5 млрд євро Греції виплатить Євросоюз (ЄС), після того, як виділення цих коштів буде схвалено експертами Єврокомісії (ЄК) і Європейського центрального банку (ЄЦБ), передає Associated Press.
Раніше стало відомо, що дефіцит бюджету уряду Греції (без врахування витрат муніципальних властей і служб забезпечення суспільної безпеки) за січень-серпень 2010 р. склав 14,49 млрд євро, що менше аналогічного показника, зафіксованого за підсумками січня-серпня 2009 р. на позначці 21,38 млрд євро. Про це свідчать попередні дані, представлені грецьким Мінфіном.
Проте подібний темп скорочення бюджетного дефіциту (за період з січня по серпень ц.р. він скоротився на 32%) не дозволить досягти поставлених грецьким урядом цілей: Афіни мають намір скоротити дефіцит бюджету країни на 39,5% за підсумками 2010 р.
Відзначимо, 19 серпня за підсумками проведеного аналізу грецької економіки експерти ЄК повідомили, що Греція готова до отримання другого кредитного транша від ЄС і МВФ у розмірі 9 млрд євро.
При цьому, як мовиться в опублікованих сьогодні матеріалах європейської організації, Афіни повністю виконують свої зобов'язання по скороченню бюджетного дефіциту в рамках економічної програми ЄС/МВФ.
Нагадаємо, 7 серпня ц.р. міністр фінансів Греції Георгіос Папаконстантіну повідомив, що ЄС дав своє схвалення на виділення другого траншу кредиту Афінам в 9 млрд євро.
2 травня 2010 р. Греція домовилася з Євросоюзом і МВФ про надання їй фінансової допомоги на 110 млрд євро у вигляді трирічної програми кредитування по пільгових ставках - значно нижче ринкових. Це буквально витягнуло Грецію з боргової "ями".
Перший кредитний транш в рамках програми міжнародної фінансової допомоги був отриманий Грецією в травні на суму 20 млрд євро. Замість цього Афіни зобов'язані проводити радикальну програму скорочення бюджетного дефіциту, який, за підсумками 2009 р., досяг позамежних 13,6% від ВВП країни.
Грецькі "заходи суворої економії" включають підвищення податків і акцизів, заморожування окладів держслужбовцем, урізування "тринадцятих" зарплат і ін. Ці заходи викликали запеклий опір з боку населення країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас