Проти 5 каналу порушили кримінальну справу за незаконний експорт пшениці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проти 5 каналу порушили кримінальну справу за незаконний експорт пшениці

Аграрний ринок
3846
Державна митна служба України порушила дві кримінальні справи проти ТОВ “ТРК “Експрес-інформ” (“5 канал”) і ТОВ “ТРК “НБМ” за фактом порушення митного законодавства при експорті пшениці на суму понад 23 млн. грн.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Держмитниці, переданому УНІАН.
В першому випадку, згідно з поданою в митний орган декларацією і комерційними супровідними документами, вантаж "пшениця" на теплоході "Kaya Pioneer" (прапор Грузії) переміщався від ТОВ "ТРК "Експрес-інформ" на адресу однієї з швейцарських компаній. Згідно з документами, експортувалася пшениця групи А, м'яка, для продовольчих потреб, урожаю 2010 року, ГСТУ 3768-2010, насипом, походженням з України: 1 класу - 650 тонн, 2 класу - 2 тис. тонн, 3 класу - 350 тонн нетто загальною вартістю майже 3,6 млн. грн.
Під час здійснення митного контролю товару, відповідно до експертного дослідження Київського НДІ судових експертиз, встановлено, що замість заявленої для митного оформлення пшениці м'якої 2-го і 3-го класу фактично переміщається пшениця 1-го класу, всього загальною вагою 938,75 тис. кг “Це вказує на те, що митному органу як підставу для переміщення товару через митний кордон України надані документи, що містять неправдиві дані. Вартість пшениці - трохи більше 2 млн. грн.”, - йдеться в повідомленні Держмитниці.
В другому випадку вантаж "пшениця" переміщався на теплоході "Kaya Pioneer" (прапор Грузії) від ТОВ "ТРК "НБМ" на адресу однієї з швейцарських компаній. У документах заявлялося, що експортується "пшениця групи А, м'яка, для продовольчих потреб, урожаю 2010 року, ГСТУ 3768-2010, насипом, походженням з України: 1 класу - 1,1 тис. тонн, 2 класу - 3,16 тис. тонн, 3 класу - 370 тонн нетто загальною вартістю понад 9 млн. грн.
Під час митного контролю товару експертне дослідження Київського НДІ судових експертиз встановило, що замість заявленої пшениці м'якої 1-го класу в кількості 1,1 млн. кг фактично переміщається пшениця м'яка 2-го класу вагою 1,009 млн. кг, а замість заявленої в декларації пшениці м'якої 2-го і 3-го класу фактично переміщається пшениця м'яка 1-го класу в кількості 5,855 тис. тонн - всього загальною вагою 683,700 тонни. “Це вказує на те, що митному органу як підставу для переміщення товару через митний кордон України надані документи, що містять неправдиві дані. Загальна вартість переміщуваної пшениці становить більше 14 млн. грн.”, - йдеться в повідомленні.
За двома кримінальними справами ведуться процесуальні дії.
Агентству УНІАН поки не вдалося зв'язатися з юристом ТРК “Експрес-інформ” для отримання коментаря.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас