Економіку Німеччини обступили проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіку Німеччини обступили проблеми

Казна та Політика
1683
Все більше німецьких підприємств оголошують про свою неплатоспроможність. За оцінками агентства Creditreform, 113 тис. компаній Німеччини загрожує банкротство. Незважаючи на поліпшення кон'юнктури, кількість збанкрутілих компаній в Німеччині в першому півріччі 2010 р. зросла на 2% в порівнянні з тим же періодом 2009 р. і склала майже 16,5 тис. Крім того, про неплатоспроможність оголосили майже 54 тис. фізосіб, що на 11,6% більше, ніж за аналогічний період 2009 р.
Економісти стверджують, що в разі погіршення ситуації в економіці кількість банкрутств в Німеччині різко збільшиться. Особливо тяжка ситуація може виникнути в разі проблем з експортом, від якого значною мірою залежить економіка Німеччини. У федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія, де залежність підприємств від експорту особливо сильна, кількість банкрутств у першому півріччі зросла відразу на 13% і торкнулося майже 6 тис. компаній.
Тим часом останні дані щодо експорту невтішні. У липні обсяг постачань німецьких товарів за кордон вперше за три місяці знизився на 1,5% і склав EUR82,2 млрд.
Міністерство економіки і технологій країни повідомило, що промислове виробництво в Німеччині в липні зросло всього на 0,1% в порівнянні з червневим рівнем. В порівнянні з липнем 2009 р. обсяг промислового виробництва в Німеччині збільшився на 10,9%, тоді як експерти чекали, що зростання складе 12,5%.
Споживчі ціни зросли в серпні 2010 р. в порівнянні з серпнем минулого року на 1%, що трохи перевищило прогнози економістів. Експерти відзначають, що зниження цін на нафту, що склало в серпні 8,3%, ослабило інфляційний тиск одночасно з деяким сповільненням темпів зростання економіки Німеччини.
Уряд Німеччини, як і більшості європейських країн, вживає заходів для скорочення розміру бюджетного дефіциту, скорочує витрати, тому виробникам складно підвищувати ціни на свої товари. "Ми не бачимо можливості цінового тиску на горизонті. Сповільнення темпів економічного зростання в Німеччині і у всьому світі обмежить зростання цін", - говорить економіст DZ Bank Майкл Холштейн.
Економіка Німеччини продовжує користуватися дешевою працею іноземців. За даними статистичної служби Євросоюзу Eurostat, в Німеччині живе найбільше іноземців у порівнянні з іншими країнами ЄС. Частка іноземців в Німеччині досягає 8,8%, тоді як середній показник по ЄС становить 6,4%.
Схильність німецького бізнесу до економії позначається на заробітних платах. За даними порівняльного дослідження, проведеного Федеральним статистичним відомством, Німеччина зайняла останнє місце серед країн ЄС за рівнем зростання зарплат. За останнє десятиліття (з 2000 р. по перший квартал 2010 р.) в Німеччині заробітна плата без врахування податків і інших вирахувань збільшилася в середньому на 21,8%, тоді як середній показник по ЄС склав 35,5%, а по країнах Єврозони - 29,5%. Німеччина також відстає від інших країн ЄС за рівнем додаткових витрат по зарплаті - виплат до фонду соціального і пенсійного страхування. За минуле десятиліття вони зросли в Німеччині на 9,3%, тоді як в інших державах ЄС - в середньому на 38,5%, а в країнах зони євро - на 32,7%.
Помірне зростання зарплат почалося в Німеччині навесні 2010 р. Так, вартість робочої години у сфері виробництва і надання послуг зросла на 0,4% в порівнянні з першим кварталом. Вартість праці в 2010 р. збільшилася в порівнянні з 2009 р. всього на 0,5%. При цьому у сфері фінансових послуг і страхуванні вона зросла на 5,2%, в гірничорудному виробництві і у сфері енергозабезпечення - на 3,5%. Тим часом у деяких інших областях - технічне обслуговування, сфера відпочинку, житлове і земельне господарство - зарплати, навпаки, знизилися.
Держави ЄС, зокрема, Франція, неодноразово піддавали Німеччину критиці за заборону зростання зарплат, бо тим самим німецькі виробники отримують переваги перед своїми європейськими конкурентами. Критики стверджують, що така політика стримує зростання споживання в Німеччині, яка є одним з найбільших ринків збуту для сусідів по Європейському союзу.
Згідно з новою доповіддю ОЕСР, економіка Німеччини, найбільша в Європі, за підсумками третього кварталу 2010 р. зросте на 0,7%, а в четвертому кварталі - на 1,1%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас