"Ъ": Олександр Медведько вирішив повернути гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Олександр Медведько вирішив повернути гроші

Кримінал
902
Генпрокурор Олександр Медведько вчора на засіданні колегії Генпрокуратури закликав своїх підлеглих зважено ставитися до обрання запобіжного заходу і по можливості віддавати перевагу заставі. В цілому, незважаючи на низку проблем в діяльності Генпрокуратури, він і його перший заступник Віктор Пшонка відзначили, що останні два місяці роботи "дають підстави для оптимізму".
Відкриваючи розширене засідання колегії Генеральної прокуратури України (ГПУ), генпрокурор Олександр Медведько нахвалявся зниженням рівня злочинності в країні з 32% в I півріччі до 25%, зафіксованих за останні 8 місяців. Детально розповісти про стан справ у боротьбі зі злочинністю генпрокурор запропонував своєму першому заступнику Віктору Пшонці. "Нарівні з певними досягненнями є й істотні проблеми", майже відразу ж признався Пшонка. За його словами, керівництво ГПУ занепокоєна, зокрема, зростанням кількості грабежів у Криму, Дніпропетровській і Львівській областях, а також зростанням на 39% рецидивної злочинності.
"Гострою проблемою залишається велика кількість прихованих від обліку злочинів", підкреслив Пшонка. Серед проблем він також назвав велику кількість скасованих незаконних постанов, а також справ, закритих у зв'язку з відсутністю складу злочину.
Перш ніж передати слово заступнику міністра внутрішніх справ Василю Фариннику, Олександр Медведько рекомендував підлеглим як запобіжний захід стосовно підозрюваних в економічних злочинах обирати заставу замість утримання під вартою. Цю рекомендацію він пояснив тим, що під час його останньої зустрічі з президентом Віктор Янукович підкреслив важливість відшкодування збитків, завданих державі.
"Тому, починаючи із стадії досудового слідства, коли ви вирішуєте питання про обрання запобіжного заходу, прошу зважено ставитися до цього питання, і там, де є можливість повернути гроші, перш за все потрібно вирішувати питання про заставу", - заявив Медведько. За його словами, зараз держава більше зацікавлена "в тому, щоб людина відшкодувала те, що вкрала", ніж в тому, щоб "сиділа коштом держави".
Василь Фаринник в своєму виступі відразу ж заявив, що керівництво МВС бачить прорахунки в своїй роботі і вживає заходів для їх усунення. "Зараз проводяться заходи щодо усунення психологічної установки співробітників на приховування злочинів, повідомив він. Завдання, які поставив президент і які прозвучали у ваших висловах, взяті до відома. Сподіваюся, що надалі показники нашої роботи покращуватимуться", - сказав Фаринник.
З критикою на свою адресу були згодні майже всі члени колегії, які виступали на засіданні. "Є певні позитивні зрушення, але є і недоліки. Нами взяті до уваги зауваження про приховування злочинів", сказав заступник генпрокурора прокурор Києва Юрій Ударцов. Виступ прокурора Луганської області Євгена Трубнікова не задався із самого початку. Як тільки він почав говорити, Олександр Медведько його перервав: "Відразу видно, виступає схід! вигукнув він і зобов'язав Трубнікова наступного разу підготувати виступ українською мовою. Анатолій Могильов (глава МВС) теж вивчає українську мову, і я бачу успіхи. Тож востаннє дозволяю вам виступати російською мовою". Статистичні дані, підготовлені Євгеном Трубніковим, генпрокурор слухати не захотів і пообіцяв їх перевірити. "Ви не володієте ситуацією", врешті-решт оголосив йому Олександр Медведько.
Після закінчення колегії генпрокурор провів прес-конференцію, під час якої повідомив, що поки не бачить підстав для порушення кримінальних справ проти керівників Київської міської держадміністрації. Медведько заявив, що обшуки у секретаря Київської міськради Олеся Довгого не проводилися і проводитися не будуть, бо це "вже недоцільно через розголошення інформації про цей захід". Як відомо, ГПУ оспорює виведення з комунальної власності акцій компаній "Київгаз", "Київводоканал", "Київхімволокно" і "Київміськбуд".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас