"Ъ'": СБУ прикрила завісу історії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": СБУ прикрила завісу історії

Кримінал
1160
Вчора на своїй прес-конференції директор львівського музею "В'язниця на Лонцького" Руслан Забілий повідомив, що його затримали вранці 8 вересня на вокзалі в Києві, куди він приїхав зі Львова в службове відрядження.
За його словами, бесіда зі співробітниками СБУ тривала 14 годин, після чого в Забілого був вилучений ноутбук і два зовнішні жорсткі диски, на яких містилися електронні копії документів з матеріалами про діяльність ОУН-УПА, дисидентів, накази НКВС УРСР і НКВС СРСР про роботу в'язниць і тюремних управлінь.
Львівський музей-меморіал жертв окупаційних режимів "В'язниця на Лонцького" був відкритий 28 червня 2009 року СБУ і Центром досліджень визвольного руху. Належить до структури СБУ і розташований в приміщенні в'язниці, де в різний час знаходилися каральні органи польських, німецьких і радянських властей. 13 жовтня 2009 року президент Віктор Ющенко присвоїв музею-меморіалу статус національного.
"Співробітники СБУ пояснили, що існує інформація, ніби хтось заволодів нерозсекреченими відомостями. Цю інформацію потрібно перевірити. Після цього мені запропонували добровільно віддати ноутбук і жорсткі диски для перевірки. Коли я запитав, на якій підставі я повинен це зробити, представники СБУ сказали, що вилучать їх самостійно", розповів Руслан Забілий. За його запевненням, матеріали, що зацікавили співробітників СБУ, були розсекречені. Це підтвердив і присутній на прес-конференції екс-керівник архіву СБУ Володимир Вятрович. "Йдеться про документи, розсекречені в 2008-2010 роках", сказав він.
Тим часом на сайті СБУ вчора було опубліковано повідомлення про порушення кримінальної справи за фактом "підготовки до розголошення співробітником СБУ відомостей, що містять державну таємницю", тобто за ознаками злочину, передбаченого ч. 1. ст. 328 КК ("розголошення державної таємниці"). У ній сказано, що співробітник СБУ Руслан Забілий "з метою передачі третім особам несанкціоновано зібрав відомості, які становлять державну таємницю" і був затриманий з ними в Києві.
Як розповіла керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко, 11 листопада 2009 року Забілий був прийнятий на роботу в СБУ за трудовою угодою і володів доступом до держтаємниці: "Лише попередня перевірка перших дев'яти документів показала, що шість з них не були розсекречені". За словами Остапенко, запобіжний захід Руслану Забілому ще належить визначити.
Окрім іншого, головний бухгалтер музею "В'язниця на Лонцького" Лідія Тополевська вчора повідомила, що вранці 9 вересня співробітники СБУ заблокували кабінети, де зберігається документація щодо музею, особисті справи співробітників, і не допустили на робочі місця семеро наукових співробітників, пославшись на розпорядження начальника управління СБУ у Львівській області Юрія Кицула. Цю інформацію спростував начальник прес-служби управління СБУ у Львівській області Володимир Кривошея. "Заявляю офіційно: жодних розпоряджень від глави обласного СБУ з приводу невиходу на роботу співробітників музею не було, сказав він. Меморіал працює в звичайному режимі. Вхід для всіх відкритий".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас