"Ъ": Буде невиконання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Буде невиконання

Казна та Політика
493
Всупереч оптимістичним заявам уряду, доходи загального фонду бюджету в 2010 році не будуть виконані приблизно на 10 млрд грн., спрогнозували в Рахунковій палаті.
Основними причинами цього є податкові переплати і обмеження відшкодування ПДВ. На думку експертів, Кабміну буде складно відмовитися від адміністративного ресурсу, і він не зможе виконати обіцянку ліквідувати борг з повернення ПДВ. Аби не допустити зростання дефіциту, уряд і надалі не фінансуватиме капітальні програми, на які в I півріччі було виділено всього 0,1% бюджетних коштів.
В розпорядженні Комерсант-Україна виявився звіт Рахункової палати (РП) про виконання держбюджету в I півріччі, направлений президенту, уряду і парламенту. Аудитори підрахували, що в січні-червні до загального фонду бюджету надійшло 89,9 млрд грн. (92,3% від плану), або всього 41% від річного обсягу. Невиконання могло виявитися ще значнішим, коли б не адміністративне втручання Кабміну.
В РП стверджують, що 7,6% всіх доходів бюджету отримано за рахунок невідшкодування ПДВ (сума зросла в 1,4 разу, або на 8,56 млрд грн. до 31,68 млрд грн.). Це сталося через скорочення суми відшкодування ПДВ удвічі в порівнянні з I половиною 2009 року на 7,7 млрд грн., що дозволило Кабміну повернути лише 31,3% від річного обсягу. Контролери упевнені, що оформлення заборгованості з відшкодування ПДВ на 16,4 млрд грн. облігаціями є "тимчасовою мірою, яка не сприятиме усуненню причин їх накопичення і удосконаленню адміністрування".
Фактором ризику для виконання бюджетних показників є і податкові переплати, які в січні-червні зросли на 305 млн грн., до 14,61 млрд грн. Серед адміністративних чинників РП відзначає відрахування Нацбанком 5,9 млрд грн., що на 1,4 млрд грн. більше, ніж в 2009 році, а також підвищення ставок акцизного збору на сигарети, пиво і нафтопродукти.
Їх зростання на тлі скорочення виробництва забезпечило додаткові 3,5 млрд грн. "Адміністративні чинники забезпечили збільшення доходів загального фонду бюджету майже на 13 млрд грн.", говорять в РП. Враховуючи фіскальні ризики, невиконання плану доходів загального фонду в 2010 році складе як мінімум 10 млрд грн. Включаючи доходи спецфонду, недобір скоротиться до 5 млрд грн.
Експерти відзначають, що адміністративний тиск здійснював кожен попередній український уряд, і прем'єр-міністр Микола Азаров лише продовжив тенденцію. За словами директора центру "CASE-Україна" Дмитра Боярчука, Кабмін навряд чи відмовиться від можливості в ручному режимі контролювати доходи бюджету. Але, на відміну від попередніх років, зараз буде складно скоротити щомісячні суми відшкодування ПДВ.
Прем'єр публічно пообіцяв до кінця року скоротити до нуля борг з відшкодування ПДВ. А вчора президент Віктор Янукович попередив Азарова, що його терпець увірветься, якщо не почнеться автоматичне повернення ПДВ добросовісним платникам. "Думаю, механізм облігацій працюватиме і далі, передбачив директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Живих грошей немає, і НБУ навряд чи їх друкуватиме". Микола Азаров не зміг уточнити обсяг поточного боргу з повернення ПДВ, але спростував можливість виконання зобов'язань держави перед підприємствами новим випуском ПДВ-облігацій.
Щоб виконати макропоказники бюджету, в кінці року може бути проведений його секвестр, будуть урізані капітальні витрати, вважає Боярчук. У звіті РП вказується, що через скорочення податкових надходжень витрати загального фонду в I півріччі не були виконані на 4,4% (витрачено 115,4 млрд грн.). При цьому капітальні витрати по загальному фонду склали 164,1 млн грн., або 0,1% від витрат держави.
Істотно уряд заощадив на ЖКГ (план не виконаний на 38,6%), охороні природного середовища (-22,8%), духовному і фізичному розвитку (-20,3%), економічній діяльності (-13,2%), медицині (-11,5%) і освіті (-9,4%). Найвищий рівень фінансування показало лише соціальне забезпечення 99% від плану. "Уряд має повноваження перерозподіляти витрати без втручання Верховної ради", говорить аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Наталія Лещенко. На її думку, ще одним інструментом адміністративного впливу може стати зарахування сум, заявлених до відшкодування, в рахунок майбутніх податкових періодів. За даними РП, за шість місяців обсяги таких платежів збільшилися на 5 млрд грн., до 7,2 млрд грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас