Діти, геть з дороги! Ваше дитинство продали покидьки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Діти, геть з дороги! Ваше дитинство продали покидьки

Казна та Політика
2727
Зграя Черновецького розпродала і здала в оренду практично всі дитячі дошкільні установи столиці. Колишні київські дитсадки перетворені на стоматологічні кабінети, салони краси, майстерні з ремонту меблів, ательє, комп'ютерні клуби, продуктові склади ..
Як зазначає журнал "Профіль", місяць тому президент України підписав прийнятий Верховною Радою Закон України "Про внесення змін до законодавчих актів з питань середньої та дошкільної освіти", згідно з яким запроваджується обов'язкова дошкільна освіта дітей старшого дошкільного віку - з п'яти років. МОН припускає навчання в різних формах за вибором - дитсадки, нульові або підготовчі групи в школах, домашні заняття.
"Введення дошкільної освіти п'ятирічок для Києва не є несподіванкою. У Головному управлінні освіти і науки Київської держадміністрації виношували і обговорювали цю ідею з 2000 року. Столиця готова виконувати цю норму Закону, оскільки і раніше в Києві дошкільну освіту отримували 92,8% від загальної чисельності маленьких киян. І я б рекомендувала не називати цю обов'язкову дошкільну освіту "примусовою", - говорить заступник начальника ГУ КМДА Лариса Біба. - Нічого надприродного не відбувається, починається нормальний навчальний рік ".
Але, як показало наше дослідження, все далеко не так природно ...
Ущільнюємось
За даними Міністерства освіти і науки України, тільки 56% наших маленьких співвітчизників у віці від року до шести відвідують дошкільні навчальні заклади (ДНЗ). У США і країнах ЄС цей показник становить 98-99%. У нас не вистачає місць на всіх, хоча ще 20 років тому - в останні роки існування УРСР - подібної проблеми не було. Народжуваність в Україні почала різко скорочуватися після аварії на ЧАЕС, а з 1991-го так само різко почало зменшуватись і фінансування дитячих садків. В результаті вони масово закривалися, а приміщення передавалися в оренду.
Для порівняння: у 1995 році в Україні діяли 21 400 дитячих садків з загальною кількістю місць 2 млн. 14 тис., нині в країні налічується 15,5 тис. дошкільних навчальних закладів, які відвідують більше 1,2 млн. дітей. Щорічно кількість ясел і дитячих садів збільшується на 200-300 одиниць. Але цього замало. Більше 106 тис. дітей, за останніми даними Міністерства освіти і науки України, знаходяться в черзі в дитячі садки.
"У столиці розроблено комплекс заходів, починаючи від будівництва нових дитячих садків і закінчуючи поверненням старих приміщень, раніше відданих в оренду. Так, до кінця нинішнього року в Києві з'являться декілька нових дитячих дошкільних установ", - розповіла "Профілю" заступник начальника Головного управління освіти і науки Київської міської державної адміністрації Лариса Біба.
Але виключно новобудовами проблему не вирішити. І справа не тільки у фінансуванні освіти за залишковим принципом. У столиці залишилося не так вже багато вільної землі. Тому в Києві пішли шляхом так званого відновлення окремих груп у дитсадках або ущільнення. Свого часу незайняті приміщення в дитячих садах переробляли - створювалися кімнати казок, природи, ізостудії, ігрові та театральні кімнати. Тепер там додаткові групи.
За останні п'ять років у Києві відтворили 521 групу для 10,5 тис. дітей. Кількість, рівна 42 новим дитячим садкам. Вартість відновлення однієї групи - мінімум 100 тис. грн. За даними ГУ освіти і науки КМДА, сьогодні в середньому в місті на кожні 100 місць в дошкільному закладі претендують 108 дітей.
Ще один резерв, який використовується чиновниками від освіти, - скорочення садків - початкових шкіл. У Києві їх вже 88 замість 100. Ще 40 чекає подібна доля в найближчі п'ять років.
Примарні надії
Збільшувати кількість дитячих садків місто збирається ще й за рахунок відомчих закладів. Кілька років Київська міськадміністрація і ГУ освіти безрезультатно намагаються відродити дитсадки, що раніше знаходилися на балансі різних структур.
"В окремих мікрорайонах це дозволило б зняти напругу із влаштуванням дітей", - зазначила Лариса Біба і поділилася переліком адрес - з надією на допомогу ЗМІ.
Почали ми з перших трьох, які, за даними ГУ КМДА, належать Держуправлінню справами Адміністрації президента України.
Ми вирушили за адресою: проспект Перемоги, 72. Як виявилося, в будівлі колишнього дитсадка "Дзвіночок" нині знаходиться будівельне управління ДУС. Пройти на територію установи особливих труднощів не склало.
- А що ви знімаєте? - Поцікавилася літня жінка, яка вийшла нам назустріч.
- Так ось шукаємо дитячий садок.
- Тут поблизу є три дитячі садки, а цей закритий.
- Давно?
- Я тут працювала вихователем, тому знаю, що закрили його ще в 2000 році на капітальний ремонт. Так на профкомі проголосували - після випадку, коли підлога під нянечкою у туалеті провалився.
- Як думаєте, варто відновити тут дитячий садок?
- Це занадто дорого буде коштувати. Тут і майданчики дитячі необхідно заново будувати, і стільки всього ...
Наступною нашою зупинкою була адреса: Коперника, 27. Потрапити на територію ми не змогли. На дверній решітці висів замок. Але навіть через паркан ми побачили вивіску "Дитячий дошкільний заклад № 418".
- Що, дитсадок закрито? - Поцікавилася я у бабусь, які сиділи недалечко.
- Закрито, ще три-чотири роки тому. Щоправда, іноді тут хтось з'являється. І навіть ночами світло горить, - поділилася спостереженнями одна з них.
- Мабуть, барабашка?
- Та хоч би й барабашка. Тільки сміття після себе не вивозять.
- А поряд є дитсадки?
- Та ні ... Онука возимо за тридев'ять земель ...
За адресою: Анрі Барбюса, 46 - запустіння. Навіть здалося, що про колишній дитсадок і зовсім всі забули. Крім ... прокуратури міста Києва, що знаходиться неподалік.
- Ми працюємо з проблеми відомчих садків, намагаємося їх знайти, але не завжди успішно, - повідомляє начальник відділу захисту прав і свобод неповнолітніх прокуратури Києва Олеся Волошина. - Самі об'їздили і переконалися - деякі з них просто пустують. Щоправда, у вашому переліку тільки дитсадки, ще перебувають у реєстрі навчальних закладів. А скільки їх викреслено з нього в 2000-2004 роках, коли була ліквідована їх основна частина ... Зрозуміло, набагато вигідніше реанімувати дитячий садок, ніж будувати новий. Ось, зараз ми дали запити власникам майна за вказаним списком. Наприклад, "Рошен" нам відповів, що після реорганізації у них немає відомчих навчальних закладів. Подібна ситуація з дитячими садками мотозаводу і взуттєвої фабрики "Київ".
"Хороший" результат?
- Щодо комунальних дитсадків приватизація виключена. Ми керуємося ст. 63 Закону України "Про освіту", який категорично забороняє це. Так, будівлі 74 дитсадків столиці в різні роки були передані в оренду різним комерційним організаціям, а також державним організаціям - пенсійним фондам, служб працевлаштування, податковим адміністраціям, службам у справах неповнолітніх. Там же сьогодні розміщені і деякі приватні навчальні заклади, - розповідає заступник начальника ГУ КМДА Лариса Біба.
Ще в 2006-у орендарів попередили, що з квадратами у дитсадках, які вони знімали, коли був демографічний спад, доведеться розлучитися. Було видано навіть окреме доручення столичного мера Леоніда Черновецького - підрозділам освіти і райдержадміністраціям. Першими з дитсадків мають були піти комерційні структури, потім - податкові адміністрації та пенсійні фонди. Бізнесменам, які справно платили податки, райадміністрації обіцяли запропонувати нові приміщення. Орендарі тоді обурилися. Мовляв, хто компенсує ремонт, зроблений за їх рахунок, хто забезпечить клієнтурою, адже люди звикли до колишньої адреси. В результаті - віз і нині там.
- Виведення орендарів з дитячих садів - це певна проблема, частина з них готова залишити приміщення, але їм не завжди є куди переселятися. Мова йде насамперед про держструктури. Інша річ комерційні організації, що використовують приміщення не за цільовим призначенням. Хоча у них є підписані договори оренди, розірвати які відразу непросто. Тому майже кожен район зараз розпочав судові позови, - нарікає Лариса Біба. - Бувають ситуації, коли термін договору вже закінчився, і орендар сам з'їжджає, залишаючи після себе руїни, а ще - борги із комунальних платежів. Знайти його неможливо, оскільки підприємство ліквідовано. Відповідну інформацію ми зараз готуємо до міської прокуратури.
- У травні цього року ми почали широкомасштабну перевірку навчальних закладів, в тому числі питань їх ліквідації та закриття, - у свою чергу говорить начальник відділу прокуратури Києва Олеся Волошина. - Зараз ми розбираємося з боржниками з оренди, в тому числі з тими, які давно виїхали. Поки, за результатами прокурорського реагування, відшкодовано півмільйона гривень. Заявлено шість судових позовів, у тому числі на виселення орендарів. Наприклад, у Дніпровському районі міста орендар - підприємець-фізособа. Договір оренди було укладено до 31 жовтня 2009-го, але навесні нинішнього року бізнес-структура все ще перебувала в будинку саду, хоча грошей вже не платила.
За попередніми результатами перевірки, внесено 40 протестів на незаконні акти районної влади про передачу в оренду приміщень.
- Йдеться про документи, підписані ще до 2006 року, коли в Києві обіцяли більше не здавати дитячі садки? - Поцікавився кореспондент у столичній прокуратурі.
- Зовсім ні, деякі з них датовані 2007-м, 2008-м, є і торішні рішення, - стверджує Олеся Волошина. - У всіх районах, за винятком Оболонського, виявлено численні факти використання приміщень дитячих садків не за цільовим призначенням. Чого тільки немає в колишніх дитсадках: стоматологічні кабінети, салони краси, майстерні з ремонту меблів, ательє, комп'ютерні клуби, продуктові склади.
На такі факти і відреагувала прокуратура, внісши протести і вимагаючи виселення орендарів. А в Дарницькому районі ми виявили факт надання освітніх послуг без ліцензій одним приватним центром розвитку дитини, які орендували приміщення в дитячому садку.
Прокурорська перевірка ще триває, але вже з акцентом на незаконне відчуження землі. Так що, найближчим часом можна чекати і кримінальних справ.
Плата за традицію
З дитячими садками пов'язано чимало страшних історій і міфів - пам'ятається випадок, коли музробітник заклеювала скотчем роти чотирирічних дітей, щоб ті голосно не кричали. Щоправда, ця історія сталася не в Києві, а в Харкові: після резонансу в пресі "педагог" звільнилася, а справу спустили на гальмах.
За твердженням прокуратури, в столиці фактів насильства над дітьми в дошкільних закладах, на щастя, зафіксовано не було. Скарги переважно пов'язані з травмами дітей, несвоєчасною медичною допомогою і халатністю педагогів.
Окрема проблема - постачання продуктів. Від результатів проведеної у минулому році перевірки навіть у прокурорів волосся встало дибом. Як з'ясувалося, в дитячих садках Деснянського, Печерського та Дарницького районів немає молочних продуктів - молока, сиру та твердого сиру. А в школу-дитсадок "Поділля" протягом березня не завозили взагалі ніяких продуктів, крім овочів, при цьому морква виявилася гнилою. У Солом'янському районі в дошкільних навчальних закладах № 255, № 398, ШДС "Відродження" норми з м'яса та м'ясопродуктів виконувалися тільки на 15-34%, із фруктів та соків - на 35-40%, з риби та яєць - на 80%. І так в цілому в Києві.
Але найбільше страшилок пов'язано з корупцією в дитячих садах. Так, ще навесні 2008 року прокуратурою Печерського району Києва було направлено до суду справу щодо колишньої завідувачки дитячого садка, яка отримала хабар у розмірі 2 тис. грн від самотньої матері за зарахування її дитини до дитсадка. Як наголошувалося в повідомленні прокуратури Києва, не дивлячись на те, що останнім часом випадки хабарництва у дошкільних установах почастішали, судова практика свідчить про те, що хабарників ... звільняють від кримінальної відповідальності. Так, Солом'янським райсудом столиці було винесено рішення про передачу на поруки колишньої завідувачки ще одного столичного дитсадка, яка за зарахування дитини туди вимагала близько 1,5 тис. грн.
- Слово "хабарництво" я не хочу вживати відносно працівників дитячих садків і шкіл, - розповідає заступник начальника Головного управління освіти і науки КМДА Лариса Біба.
- Але ж було порушено низку кримінальних справ ...
- І де ці справи? Вони закриті тими ж органами, які їх порушували за нібито $100 ... Одна і та ж жінка ходить у всіх районах і пропонує ці $100 нашим працівникам педагогічних дошкільних установ. Як це назвати?
- Провокація хабара?
- Ось так це і називається. А коробка цукерок або букет квітів до свята - це сформована традиція.
- А гроші на ремонт та інші витрати? За даними моїх колег, у цьому році побори зросли в два рази. Без сплати 500 грн у вигляді благодійного внеску влаштувати дитину в дитячий сад на масивах неможливо, а в центрі, де дитсадків мало, плата в три рази вища.
- А хто ці гроші збирає? Батьківський комітет. І саме батьківський комітет провокує конфлікти, оскільки одні можуть здати 300 грн або 1000 грн, а інший не може перерахувати і 50 грн ... Якщо мені хтось повідомить, що директор дитячого саду сама збирає гроші, повірте мені, вона там працювати не буде . Якщо з батьків у дитячому садку дійсно хтось вимагає гроші, вони можуть звернутися безпосередньо до мене, обов'язково у письмовій формі. Повірте, я допоможу. Коли батькам відмовляють у прийомі їхх дітей до дитячого садка, наприклад через перевантаженість, вони не повинні кричати "Гвалт!", а як мінімум звернутися в районне управління освіти. Але я переконана, що в своїй більшості педагоги - це фанати своєї справи - інакше важко назвати людину, що працює за середню зарплату в 1400 грн на місяць.
За даними Держслужби із боротьби з економічною злочинністю МВС України, з початку 2010 року в навчальних закладах нашої країни міліція викрила 184 факти хабарництва. До кримінальної відповідальності притягнули 74 громадян. Серед них - 30 керівників навчальних закладів та їх заступників. Чотири людини понесли відповідальність за дачу хабара. Як правило, мова йде про вищі навчальні заклади.
"Внески в садочках є необхідністю: вирішувати проблеми ДНЗ батьківськими грішми доводиться через брак коштів на освіту в місцевих бюджетах.
-Така допомога законом (ст. 38 ЗУ "Про дошкільну освіту") не забороняється, адже це добровільна справа батьків, - пояснив правозахисник Сергій Горбаченко. - Незаконне вимагання у дитсадках розвивається ще й з огляду на те, що батьки не знають, як правильно діяти в подібних ситуаціях. Коли розмір внеску і його цільове призначення визначає керівник навчального закладу, то це є порушенням, проте коли батьківський комітет доносить рішення завідуючої до батьків, збирає з них пожертвування і передає їх на потреби закладу, посадова особа ДНЗ ніби бере на себе відповідальність за ці гроші .
Батькам потрібно не боятися конфліктів з керівництвом закладу та активно відстоювати свої права. Варто пам'ятати, що ні завідувачка, ні батьківський комітет не можуть відрахувати дитину з садка. Пункт № 6 Постанови Кабінету Міністрів "Про затвердження положення про дошкільні установи" говорить, що "прийом дітей здійснюється на підставі заяви батьків, довідки про здоров'я дитини та свідоцтва про народження" - ні про які внески не йдеться.
Зупинити вимагання коштів у дитсадках реально. Для цього потрібно заборонити встановлювати розміри благодійних внесків і терміни їх сплати. А якщо батьки добровільно здають певну суму на потреби закладу, вони повинні вимагати від уповноважених осіб звіт про використання коштів ".
Тим часом у рамках перевірки порядку зарахування як в школи, так і в дитячі дошкільні установи Києва у правоохоронців вже виникли питання - з благодійних фондів Українського коледжу ім. В.О. Сухомлинського, Гімназії східних мов і Гімназії "Академія" та громадського об'єднання "Ліра" при Дитячій школі мистецтв № 9 ...
Олена Мельник
За матеріалами:
Україна Криминальна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас