Естонський уряд отримає право націоналізувати банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонський уряд отримає право націоналізувати банки

Казна та Політика
168
Естонський уряд схвалив законопроект, згідно з яким в країні буде посилений фінансовий нагляд за кредитними організаціями під час кризи. Про це пише інтернет-портал Delfi.
Зокрема, естонський уряд отримає право націоналізувати комерційні банки. Проте націоналізація кредитних організацій, як відзначає Міністерство фінансів Естонії, буде крайнім заходом для стабілізації фінансової системи країни.
Законопроект також передбачає посилення захисту вкладів, для чого планується погоджувати естонське законодавство з правовими актами ЄС. Так, максимальний розмір вкладу, який повністю компенсуватиметься державою в разі банкротства банку, буде підвищений з 50 тисяч євро до 100 тисяч. При цьому кошти повертатимуться протягом 20 робочих днів, а не трьох місяців, як встановлено чинним законодавством.
Зараз ринок вкладів в Естонії, що перевищують 50 тисяч євро, становить 0,7 відсотка від загального обсягу депозитів.
Естонія, Латвія і Литва очолюють список країн Євросоюзу, які найбільше постраждали від кризи. Найсильніше фінансова криза ударила по Латвії, де ВВП в 2009 році знизився на 18 відсотків. Для порятунку банківської системи країни Латвії довелося націоналізувати один з найбільших банків - Parex. Восени 2008 року латвійський уряд за два лати (3,7 євро) отримав 51 відсоток акцій кредитної організації.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас