Білорусь планує ввести тимчасову заборону на експорт рапсової олії і насіння рапсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь планує ввести тимчасову заборону на експорт рапсової олії і насіння рапсу

Аграрний ринок
232
Білорусь планує ввести тимчасову заборону на вивіз рапсової олії і насіння рапсу з території країни, повідомили в концерні "Белгоспіщепром". Як проінформували в концерні, проект відповідного держрішення вже підготовлений і направлений на узгодження зацікавленим сторонам.
Тимчасова заборона на експорт може тривати до півроку.
В концерні відмітили, що до аналогічного заходу вже вдався уряд Росії стосовно окремих зернових культур. Там також підкреслили, що "введення тимчасових обмежувальних заходів не суперечить існуючим положенням про єдиний Митний союз".
Введення тимчасової заборони в Белгоспіщепромі пояснили недоліком сировини для завантаження потужностей підприємств масложирової галузі країни.
В поточному році Білорусь отримає значно менше за олійне насіння рапсу, ніж планувалося, через складні умов зимівлі (загинуло понад 30% посівів) і аномальної спеки в період наливання і дозрівання посівів озимого і ярового рапсу.
За оцінками фахівців концерну, валовий збір олійного насіння рапсу (у вазі після доопрацювання) в поточному році очікується в обсязі близько 350 тис. тонн проти 612,4 тис. тонн в 2009 р. В результаті завантаження виробничих потужностей білоруських підприємств буде забезпечено лише на 40-45%.
Як повідомили в Белгоспіщепромі, прибирання рапсу в Білорусі до теперішнього часу вже практично завершено. Його намолот в першій вазі в цілому по республіці становить 464 тис. тонн при середній врожайності 15,4 ц/га.
За оперативною інформацією, поки заготовлено 310,3 тис. тонн олійного насіння рапсу, у тому числі маслодобувними організаціями - 235,3 тис. тонн, організаціями департаменту хлібопродуктів - 75 тис. тонн.
Планується, що із заготовленого олійного насіння рапсу буде вироблено 100 тис. тонн рапсової олії при потребі внутрішнього ринку в рослинній олії в 134 тис. тонн. "Експортний потенціал з урожаю 2010 р. не простежується", - констатували в концерні.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас