Оборонний комплекс просить замовлень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оборонний комплекс просить замовлень

Казна та Політика
1132
Нещодавно в столиці пройшов перший Всеукраїнський форум оборонної промисловості України. Захід, на якому представили свою продукцію трохи більше 50 підприємств галузі, мав на меті показати, що в Україні ще все є дієвий оборонно-промисловий комплекс (ОПК). І він готовий працювати на державу: її обороноздатність та наповнення бюджету. За словами голови асоціації "Українські оборонні технології" Володимира Грека, вітчизняна оборонна промисловість сьогодні готова створювати продукції на суму близько 10 мільярдів гривень. Аби лишень держава надавала адекватну як фінансову, так і адміністративну підтримку.
Ситуація ж, що спостерігається нині, дозволяє робити вкрай невтішні прогнози для вітчизняного ОПК. За три останні роки фінансування Збройних Сил, а відтак і державних замовлень на військові технології, зменшилося удвічі й сягнуло загрозливо, на думку зброярів, низького рівня в 570 мільйонів гривень на рік. Крім того, Міністр оборони Михайло Єжель нещодавно заявив, що бюджети 2010-2012 років передбачатимуть, на жаль, лише утримання армії, тобто задоволення першочергових потреб Збройних Сил України. І лише через три роки може з’явитись можливість виділити кошти на їх оновлення та модернізацію.
Таку концепція фінансування ОПК, озвучену Міністром, в підприємці оборонного комплексу сприйняли зі шквалом критики та обурення. Адже, як переконує Грек, вона зовсім не відповідає, затвердженим указом Президента, Державній програмі розвитку збройних сил України та Державній програмі озброєння військової техніки.
Крім того, заява про так звану трьохрічну "стабілізацію" Збройних Сил промисловцям-оборонникам теж видається абсурдною. Адже станом на сьогодні, Міноборони перед підприємствами ОПК вже має боргові зобов’язання за замовленнями: продукція на суму 1,2 мільярда гривень знаходиться у незавершеному виробництві. До таких проектів належать і такі, як будівництво військового літака Ан-70, створення корабля класу "Корвет" для Міністерства оборони України і протиракетного комплексу "Сапсан".
"На заводі ім. В.О. Малишева сьогодні перебуває один батальйон танків, які повинні модернізуватися до типу "Булат". Техніка зі складу доставлена і знаходяться на модернізації. Близько 18 підприємств оборонної промисловості вклали кошти, аби виконати всі замовлені державою роботи. - розповідає Грек. - А як виявляється, держава й не планує фінансування власного ж замовлення!".
В ідеалі ж, щорічні витрати на державне замовлення ОПК, за підрахунками експертів Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння, повинні становити мінімум 500-700 мільйонів доларів.
"Лише 5-7 років у такому режимі, - запевняє директор Центру Валентин Бадрак, - можуть зупинити стагнацію, і надати можливість переозброїти та модернізувати вітчизняну армію". Якщо ж замешкатись з реформуванням та належним фінансуванням хоча б на три роки, то державі більше ніде буде замовляти озброєння окрім як за кордоном.
Аби зберегти вітчизняний ОПК хоча б на нинішньому рівні, експерти пропонують парламенту визначити пріоритетні програми, які пов’язані з обороноздатністю країни, і надати їм статус національних, аби вони фінансувалися поза межами бюджету. До таких, на їх думку, перш за все, повинна увійти програма протиракетного комплексу "Сапсан". Адже це самостійний вітчизняний проект, який створить неядерний щит стримування і унеможливить зовнішню агресію.
На фінансування не менш важливого та іміджевого україно-російського проекту "Ан-70" експерти пропонують використовувати кошти від прибутків військово-транспортної авіації України. У пригоді ОПК стануть і кошти, закумулювані від доходів вітчизняного ринку зброї. Адже, хоча минулий рік і продемонстрував рекордну кількість прибутків (1,4 мільярди доларів) від продажі зброї, та, за підрахунками експертів Центру, його потенціал ще вищий. Потужності вітчизняної оборонної промисловості, відповідно до досліджень, дозволяють випускати зброї на суму від 1,8 до 2 мільярдів доларів на рік. Тож 20-25% з цих коштів, на думку експертів, можна було б спрямувати на підтримку ОПК.
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас