BP звалила основну частину провини за аварію в Мексиканській затоці на партнерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

BP звалила основну частину провини за аварію в Мексиканській затоці на партнерів

Енергетика
321
Довгождані результати розслідування аварії на буровій платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці, опубліковані BP Plc в середу, показують, що британська нафтокомпанія визнає за собою певну відповідальність, але основну частину провини покладає на своїх партнерів, пише газета The Wall Street Journal.
Звіт BP виявив вісім основних чинників, що спровокували витік нафти на свердловині Macondo. І лише за один з них - помилкову інтерпретацію результатів гідравлічних випробувань - пряма відповідальність покладається на BP, хоча і тут наголошується, що це помилка не лише BP, але і власника платформи Transocean.
В звіті, проте, сказано, що менеджери BP мали краще стежити за роботою підрядчиків і рекомендується збільшити нагляд в майбутньому.
В BP відзначають, що розслідування проводилося під керівництвом глави служби безпеки Марка Блая без втручання вищої адміністрації і не є підставою для юридичних процедур.
"Ми не намагалися звинуватити кого-небудь, - заявив Блай. - Ми дійсно прагнули зрозуміти, що сталося і чому".
Серед інших чинників, що спровокували аварію на свердловині, - негерметичність цементного кільця і цементного стакана, через що вуглеводні вийшли за межі обсадної колони. У звіті також наголошується, що бурова бригада виявила витік із запізненням на 40 хвилин, а перші кроки з відновлення контролю над свердловиною не дали результатів. Бригада спочатку закрила превентор, направивши витікаючу зі свердловини нафту в систему сепарації газу і бурового розчину. Якби нафта була направлена у відвідний трубопровід, наслідки аварії могли бути не такі обширні, свідчать результати розслідування.
Також до аварії могла призвести незавершена конструкція системи сепарації газу і бурового розчину. Істотним чинником послужило і те, що протипожежна система не запобігла спалаху вуглеводнів. Крім того, всі три способи експлуатації превентора в критичній ситуації не привели до заглушки свердловини, відзначають в BP.
Результати розслідування викликали критику з боку партнерів BP, які заявляють, що компанія несе відповідальність за прийняті нею рішення і збиток, що обчислюється мільярдами доларів.
Transocean негайно відреагувала на публікацію звіту, відзначивши, що він "відповідає інтересам BP" і ігнорує очевидний чинник, що полягає в тому, що "BP прийняла низку рішень в плані скорочення витрат, що підвищило ризики, і в деяких випадках дуже серйозно".
Halliburton, що встановлювала устаткування на свердловині, заявила, що "помітила декілька істотних помилок і неточностей в звіті BP".
"Halliburton упевнена, що вся робота, яку вона здійснювала на свердловині Macondo, була проведена відповідно до технічних умов і інструкцій BP", - відзначають в Halliburton.
Звіт BP дозволяє зробити попередні висновки про те, якою буде юридична стратегія британської компанії, що отримала величезне число позовів на мільярди доларів, пише газета The New York Times. BP, ймовірно, намагатиметься розділити відповідальність за збиток, завданий аварією, з Transocean і Halliburton, відзначають експерти.
За словами члена комісії Конгресу США, що розслідує причини аварії на свердловині Macondo Едварда Марклі, "звіт не є визнанням провини BP". "Компанія взяла на себе відповідальність лише за половину провини за одну з восьми причин розливу нафти. BP буде рада розділити провину з партнерами, враховуючи, що вважає свою частину мінімальною", - відзначив він.
Ліквідація наслідків аварії вже коштувала BP $8 млрд, компанія також погодилася направити $20 млрд до фонду допомоги потерпілим в результаті аварії.
Розслідування BP було проведене на основі даних, наданих команді експертів, і висновки комісії можуть бути доповнені з надходженням нової інформації. Її чекають після вивчення зразків цементу, закачаного в свердловину, повного аналізу стану превентора. Також висновки будуть доповнені результатами декількох паралельних розслідувань, США, що проводяться урядом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас